Ujendre Ramautarsing

25 jaar supply chain professional: tips om met inspiratie en plezier te blijven werken

25 jaar geleden begon ik met werken. Ik begon bij Philips. Ik kan me herinneren dat ik toen introductiegesprekken had met collega’s die al meer dan 25 jaar bij Philips werkten. Die loyaliteit aan de werkgever en het idee dat ze daar al werkten voor ik geboren was, fascineerde me. Zelf nam ik me toen al voor loyaal te blijven aan mijn eigen values en ervoor te zorgen dat ik geïnspireerd blijf. Voor mij betekende dit: niet 25 jaar bij één werkgever blijven.

En ben ik nog geïnspireerd? Ik denk het wel!

Supply chain management blijft voor mij het mooiste vakgebied. Als professional ben ik de verbindende factor naar alle disciplines, naar klanten en leveranciers. In crisistijden maakt de supply chain performance het verschil tussen winst en verlies. En de klimaatuitdagingen waar we vandaag de dag mee aan de slag moeten, vragen om leiderschap. Denk bijvoorbeeld aan circulaire supply chains. Ik ben heel blij dat ik daar een bijdrage aan lever door me in te zetten voor een bedrijf dat de toekomstige supply chain leiders ontwikkelt. Met veel energie begin ik vandaag aan de volgende 25 jaar.

Ik vind het een rare gedachte, maar tegenwoordig neem ik zelf mensen aan die nog niet geboren waren toen ik begon met werken. Ik ben betrokken bij veel jonge gedreven professionals aan het begin van hun loopbaan. Daarom deel ik graag mijn ervaringen in de vorm van een aantal tips.

De eerste jaren van je loopbaan:

  1. Kies een werkgever waar je de kans krijgt om je te ontwikkelen. Waar je veel kan leren door de functies die je er doet, de mensen om je heen en de opleidingsmogelijkheden die er zijn;
  2. Denk na over rolmodellen die je in de organisatie ziet en wat je van ze kan leren. Ga met ze in gesprek;
  3. Sta stil bij je eigen normen en waarden en wat jou motiveert. Als je je hier bewust van bent, is het makkelijk om de juiste keuzes te maken, jezelf te blijven en te voorkomen dat je moreel op een hellend vlak belandt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan machtspelletjes en manipulatie om hogerop te komen.

Zelf was ik in het begin erg zoekende. In mijn eerste functie kwam ik direct in het MT, maar inhoudelijk werd ik niet uitgedaagd. Na een jaar begon ik aan mijn derde functie en dat was de eerste functie die echt beviel door de internationale samenwerking in de projecten en de impact daarvan op de processen en resultaten van onze Business Unit.

Doorgroeien:

  1. Groeien is niet alleen een kwestie van kansen aangrijpen die voorbij komen, maar ook zelf kansen creëren door je nek uit te steken;
  2. Zorg voor kritische mensen om je heen. Peers, leidinggevenden en direct reports, die zich niet geremd voelen om je eerlijk en directe feedback te geven. Zo blijf je scherp op je eigen ontwikkeling;
  3. Ga het conflict niet uit de weg als je normen en waarden op het spel staan. Meelopers zijn er genoeg, wees onderscheidend.

Een bepalend moment voor mij was na 5 jaar werken. Ik dacht na over de functie die ik graag zou gaan doen. Ik kwam tot de conclusie dat ik eerst zelf met klanten wilde samenwerken, voordat ik aan de supply kant zou gaan werken. Omdat ik niet wist hoelang mijn voorganger die functie nog zou doen, besloot ik hem te vertellen dat ik hem wilde opvolgen. Ook vroeg ik hem naar zijn plannen. Het was een bijzonder gesprek, waarin hij zelf reflecteerde op zíjn ontwikkeling. De functie beviel hem erg goed. Toch concludeerde hij dat het goed voor zijn ontwikkeling zou zijn als hij iets anders zou gaan doen. Hij stelde voor dat ik met zijn baas zou gaan praten. Ik vond het krachtig dat hij zich kwetsbaar opstelde.

Na 12½ jaar werkte ik nog steeds met veel plezier bij Philips, had ik een mooiere functie dan ik 10 jaar daarvoor had verwacht, een sterk globaal team opgezet en in crisistijd een grote positieve impact op de resultaten gerealiseerd. Ik had veel geleerd. De vraag kwam wat ik een mooie vervolgstap zou vinden binnen Philips. Omdat ik bang was dat mijn leercurve zou afvlakken besloot ik op mijn hoogtepunt te stoppen en voor mezelf te beginnen om ook andere supply chains te doorgronden. Ik heb daar nooit spijt van gehad.

Terugkijken op de afgelopen 25 jaar kan ik nog een aantal tips toevoegen:

  1. Blijf altijd onafhankelijk, kritisch en constructief;
  2. Houd altijd een breed blikveld. Kijk over afdelingsgrenzen heen, ken je klanten en leveranciers;
  3. Maak bewuste keuzes met wie je je tijd doorbrengt. Vraag je af voor welke klanten je wilt werken, aan welke netwerkcontacten je tijd wilt besteden, of je de juiste mensen in je team hebt.

En tenslotte een belangrijke maar meer algemene tip:

  1. Zorg dat je fit blijft, mentaal en fysiek. Blijf nieuwsgierig en leren. Wij hebben bij Set een boekenclub waardoor ik boeken lees en bespreek die ik zelf niet zou kiezen, maar waar ik wel wijzer van wordt. En regelmatig sporten heeft mij veel energie gegeven, ook in drukke perioden.

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website