supply chain productieplanner

Hoe voorkom je dat je verzuipt in je eerste maanden als supply chain productieplanner?

Door: Jan Lugtig

Talent en ontwikkeling

Jarenlang ben je bezig met de voorbereidingen. Je gaat naar school, volgt vakken, loopt stages en doet uiteindelijk examen, maar ben je dan klaar om te zwemmen? Nee, je kan blijven drijven, maar het echte zwemmen leer je pas later.

Supply Chain Traineeship

Na een studie Technische Bedrijfskunde in Enschede, ben ik begonnen met het supply chain traineeship van Inspired-Talent. Mijn eerste rol betreft de positie van supply chain productieplanner. Een roerige start van mijn werkleven, dat kun je wel stellen. Maar wat komt er zoal op je af? Toen ik hier aan begon had ik geen idee. Ik ben in het diepe gedoken en nu na een half jaar zwemmen, ben ik in staat om mijn hoofd boven het water uit te steken en achter me te kijken.

Relaties opbouwen

Om een goede productieplanner te worden, moet je overal een beetje verstand van hebben en weten bij wie je moet zijn als je iets nodig hebt. Ik zeg speciaal ‘een beetje verstand’, want mensen vinden het fijn om hun kwaliteiten uit te leggen aan iemand die geïnteresseerd is.  Wat ik vooral gedaan heb is luisteren naar mensen en proberen te begrijpen wat hun kwaliteiten zijn en wat ze leuk vinden. Dit heeft mij in het begin tijd gekost, maar door de belangrijke dingen op te schrijven en zo nu dan terug te lezen, bouw je eenvoudig een band op. Ondanks dat ik een tijdelijke plannersrol vervul bij de klant, is dit zeer waardevol, omdat je regelmatig tegen problemen aan loopt, die je niet alleen kunt oplossen. Als je dan direct bij de juiste mensen uitkomt, die ook bereid zijn om iets te doen voor je, werkt dat veel makkelijker en leuker.

Nieuw SAP-systeem

Na twee maanden ondergingen we een grote transformatie. Het oude ‘DOS’ programma werd vervangen door een SAP-systeem. Een ware revolutie! Alle oude programma’s, processen en werkinstructies werden vervangen door de nieuwe.  Een unieke kans voor mij, want ondanks de jarenlange ervaring van mijn collega’s, hadden we ineens allemaal evenveel kennis van de nieuwe systemen en processen. Nu zijn we langzaam bezig met het opbouwen. Omdat ik bepaalde dingen sneller onder de knie heb dan mijn collega’s, kan ik hier een coachende rol op mij nemen.

Vallen en opstaan

In zo’n eerste periode ga je echter ook diverse malen onderuit. Mijn grootste valkuil is dat ik niet goed kon aangeven wanneer ik te veel hooi op mijn vork nam. Daar leer je gaandeweg steeds beter achter komen. Door mijn agenda te structuren en echt tijd te reserveren voor bijvoorbeeld het antwoorden van mailtjes, heb ik mijn dagen zo kunnen indelen zodat ik niet nogmaals in dezelfde valkuil zal stappen.

Succes afdwingen

Een keertje ‘nee’ zeggen tegen collega’s, enthousiast blijven en vooral veel luisteren heeft mij enorm veel gebracht deze afgelopen zes maanden. Met de volgende zes maanden in het vooruitzicht ben ik er klaar voor om de woelige baren te trotseren waar we ongetwijfeld nog mee te maken krijgen en om deze opdracht als supply chain productieplanner met succes af te sluiten.

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website