boeken ter inspiratie

4x boeken ter inspiratie voor op vakantie

Door: Nick de Fouw en Ujendre Ramautarsing

Vakantie is het perfecte moment om even een versnelling terug te schakelen, stil te staan bij je omgeving en je eigen ontwikkeling. In ons magazine deelde wij vier boeken over leren & ontwikkelen. Laat je inspireren!

We leven in een tijdperk van veranderingen. De arbeidsmarkt gaat flink veranderen. Aanpassingsvermogen van organisaties, professionals en individuen is onvermijdbaar. Hoe je zelf het heft in handen kan nemen en vorm kan geven aan je eigen toekomst staat beschreven in diverse boeken. Wij kozen vier boeken die recent zijn uitgekomen die vanuit een breed wereldbeeld inzoomen tot het individu.

1. Wetenschap van succes

Het eerste inspiratieboek is van Jeroen De Flander. Geschreven voor ieder individu die ergens beter in wilt worden. Dit kan een hobby zijn of ook een vaardigheid die je professioneel verder helpt. Het boek begint met het doorprikken van de talentmythe. Uitblinken is niet aangeboren maar aangeleerd. De drie motoren om uit te blinken zijn: passie & zingeving, gericht oefenen en volhouden. Het is van onschatbare waarde om veerkrachtig te worden door er echt in te geloven dat onze inspanningen in de toekomst hun vruchten zullen afwerpen. Na het lezen van het boek bleef bij mij, Ujendre, de vraag hangen of leeftijd nog een rol speelt. In het boek worden bijvoorbeeld de schaakzussen Polgar en de tenniszussen Williams besproken die door een doelgerichte benadering van hun ouders al op jonge leeftijd zijn begonnen met heel veel oefenen. Per mail antwoordde Jeroen De Flander dat je ook op latere leeftijd nog heel veel kan ontwikkelen, los van je fysieke grenzen. Het belangrijkste zijn je eigen overtuigingen. Dit boek is zeker een aanrader om die overtuigingen ter discussie te stellen en zo beter te worden in je hobby’s, of nieuwe passies te ontwikkelen.

2. Duurzaam presteren

In het tweede inspiratieboek ‘Duurzaam presteren’ pleit Bas Kodden voor een andere aanpak bij de selectie van sollicitanten. De juiste mensen selecteren is na het vinden van je doel het belangrijkste wat je als ondernemer, leider, HR-functionaris of teammanager moet kunnen, aldus de schrijver. Leidinggevenden en HR-specialisten zouden veel meer naar het karakter van kandidaten moeten kijken, hun mentale capaciteiten, hun specifieke persoonskenmerken en hun duurzame inzetbaarheid. Op basis van onderzoek blijken zelfeffectiviteit en aanpassingsvermogen belangrijker dan mentale fit met de taakeisen van de functie. Talent is nog minder van belang, terwijl CEO’s daar het meeste aan hechten. Het is een praktisch, toegankelijk geschreven boek, over het onderzoek van Bas Kodden en de theorie en vergelijkbare onderzoeken. Ook zijn er diverse handige checklists en aanbevelingen. Bijvoorbeeld de vijf kenmerken van duurzaam presterende professionals en ook van duurzaam presterende organisaties.

3. Leren en ontwikkelen in het digitale tijdperk

Het derde inspiratieboek ‘Leren en ontwikkelen in het digitale tijdperk’ van Nick van Dam. “Jonge professionals en leiders hebben behoefte aan een leeromgeving waarin ze met anderen ingewikkelde problemen oplossen, nieuwe vaardigheden leren en oefenen, en coaching krijgen. Maar ook om zich te verbinden met en te leren van anderen, inspiratie op te doen uit nieuwe inzichten en te reflecteren op hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Ze realiseren zich dat ze een mindset voor een leven lang leren moeten omarmen om relevant te blijven voor de arbeidsmarkt.” Aldus de schrijver in het voorwoord. Hoe organisaties de rol van leren & ontwikkelen (L&D) kunnen versterken werkt Van Dam in het boek uit. Van business strategie, L&D strategie, processen, organisatie, functies en analytics om de effectiviteit op te volgen. Voor iedere professional die L&D op een hoger niveau wil tillen in zijn organisatie is dit boek een aanrader.

4. 21 lessen voor de 21ste eeuw

In dit boek laat Yuval Harari zijn licht schijnen over hedendaagse uitdagingen. De populariteit van Harari is te verklaren omdat hij als een van de weinige intellectuelen overzicht en inzicht creëert in de mondiale problemen die tot chaos leiden. Veel van de verwachte toekomstontwikkelingen zijn al in gang gezet. Met zijn boek hoopt Harari ons aan het denken te zetten over deze ontwikkelingen zodat we daardoor bewuste keuzes gaan maken waardoor nieuwe technologische mogelijkheden voor de mensheid een positievere impact gaan hebben dan waar we nu op af koersen; namelijk dat onze mind gehackt wordt door technologische grootmachten en dat we onze vrije wil onbewust kwijtraken. Een belangrijk advies is om jezelf opnieuw te blijven uitvinden. We weten nu niet welke vaardigheden we in 2050 nodig hebben. Wat we wel weten is dat we flexibel moeten blijven en ons met regelmaat opnieuw moeten uitvinden. Als belangrijkste vaardigheden hiervoor worden aanpassings-, leer-, en doorzettingsvermogen genoemd. Gaan we verder zonder (zelf)reflectie, dan wordt uiteindelijk ons brein gehackt, zullen we geen vrije wil meer hebben en worden we overbodig. Dit is het derde boek van Harari. Onze tip is om eerst ‘Sapiens’ en daarna ‘Homo Deus’ te lezen, voordat je ’21 lessen voor de 21ste eeuw’ leest.

Credits: Photo by Uriel Mont from Pexels

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website