Afgestudeerd

Don’t adapt, prepare!

Door: Simon Meeuwissen

In een recente publicatie in HBR zegt Greg Satell “successful companies don’t adapt, they prepare”. Succesvolle bedrijven slagen zelden door zich enkel aan te passen aan de markt. Bedrijven worden juist succesvol door de toekomst naar hun hand te zetten. Hetzelfde zou ik jou als toekomstige supply chain leader willen meegeven: don’t adapt, prepare!

Nu bedoel ik natuurlijk niet dat je je niet hoeft aan te passen aan je omgeving. Ik zal het uitleggen. Als bijna of pas afgestudeerde heb je je de afgelopen jaren voorbereid op je eerste “echte” baan. Studiekeuze, bijbaantjes, stage, buitenland en andere extra curriculaire activiteiten. Zorgvuldig gekozen of niet, je hebt in ieder geval een hoop geleerd en het heeft je gevormd tot wie je nu bent. Het heeft je ook helpen bepalen wat je wil bereiken in de toekomst; je doel. Of dit nu het zo snel mogelijk stijgen op de corporate ladder van een grote multinational is of het verduurzamen van de productie van koffiebonen. Als toekomstige supply chain leader is het belangrijk dat je streeft naar je doel.

Tijdens je studie heb je geleerd kritisch te zijn, te luisteren naar mensen met ervaring en medestudenten met een andere achtergrond, problemen op te lossen door samen te werken en na te denken over alternatieve methoden om dingen te doen. Dit is tot nu toe jouw voorbereiding.

Wat gaat er dan mis zal je misschien denken. Het probleem is dat veel starters hun voorbereiding vergeten wanneer ze beginnen met hun eerste baan. Ze laten zich volledig overmeesteren door de drukte en hectiek van het werk. Ze vergeten, vaak onbewust, kritisch te blijven kijken naar de huidige manier van werken. Iedereen houdt zich aan de status quo. Zoals sommige planners die nieuw in een team komen en met een verse blik naar het proces kunnen kijken niet de ruimte krijgen om dit te gebruiken. Jaren van voorbereiding in de vorm van kritisch leren denken tijdens je studie wordt afgedaan onder het motto “dat je eerst maar eens moet leren hoe het er hier aan toe gaat”. Maar dit is niet hoe jij een succesvolle supply chain leader wordt.

Een voorbeeld is Google. Toen Facebook een succes werd heeft Google zich snel proberen aan te passen aan de markt door Google Wave, Google Buzz en Google+ te introduceren. Geen van allen was een succes. Toch is Google Apple net voorbij gegaan als werelds meest waardevol bedrijf. De reden? Google heeft altijd zwaar geïnvesteerd in R&D en hebben hiermee een zeer geschikte omgeving gecreëerd om nieuwe ideeën uit te werken tot succesvolle projecten. Hiermee bereiden zij zich voor op de toekomstige trends en creëren zij de technologieën van de toekomst.

Wat kan je hier als starter van leren? Dat enkel aanpassen aan en kopiëren van je omgeving je waarschijnlijk geen toekomstige supply chain leader gaan maken. Terug naar het doel, als supply chain leader kan jij een bedrijf naar een hoger niveau brengen in bijvoorbeeld duurzaamheid of winstgevendheid. Wat je doel ook is, het is belangrijk dat alles wat je doet dit doel dichterbij brengt. Zoals je studie de voorbereiding op je eerste baan is, zo kan je je eerste baan zien als de voorbereiding op je uiteindelijke doel. Streef er dus naar om niet enkel aan te passen en kopiëren van je omgeving en zo achter de feiten aan te lopen. Zorg dat elke stap een voorbereiding zal zijn op je uiteindelijke doel. Denk als Google; investeer in jezelf door ruimte te creëren om nieuwe ideeën te ontwikkelen en uit te voeren. Zorg dus dat hier in je baan ruimte voor is, zodat jij verbeteringen kan aanbrengen en waarde kan toevoegen. Beperk jezelf niet door alleen maar mee te gaan in de status quo, maar toon leiderschap. Houd je doel in gedachten en bereid je daar op voor. Don’t adapt, prepare!

Credits: Image by Gillian Callison from Pixabay 

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website