Planner

Een dag in het leven van een planner

Door: Jan Lugtig

Controle

Heb je jouw leven nog wel zelf in controle? Ben je zelf de baas over wat jij morgen gaat doen of word je vooral geleefd door jouw organisatie, je collega’s? In mijn vorige blog heb ik al het één en ander verteld over mijn eerste halfjaar als planner. Deze keer wil ik jullie een kijkje geven in het leven van een planner, mijn leven. Hierbij vraag ik me af wat ik doe, waarom ik het doe en of het echt bijdraagt aan het doel dat ik heb binnen mijn organisatie. Mocht je na het lezen van deze blog tips hebben voor mij en voor anderen, hoor ik het graag.

Voorbereiding

Om 6:30 uur gaat de wekker, een nieuwe dag staat te beginnen. Even douchen, een lekker ontbijt en dan spring ik op mijn fiets. Nu het nog een beetje mooi weer is, kan ik op de fiets naar mijn werk, wat mij een perfecte mogelijkheid geeft om na te denken wat ik wil bereiken vandaag. Er staan een aantal meetings gepland, maar ik kijk vooral uit naar de middag. Dan gaan we verder met de inregeling van de normtijden van onze verpakkingslijn, maar dat later dus.

Planning by walking around

Om 8:00 uur kom ik aan bij mijn bureau, gelukkig ligt alles nog zoals gisteren achtergelaten. Ik maak een praatje met de collega’s die al binnen zijn en loop vervolgens door naar de productie ruimte. Ik loop door de koelcel, waar de eindproducten worden opgeslagen, en overleg met de aanwezige medewerker wat de verwachting voor vandaag is. De koelcel is eigenlijk te klein voor de huidige situatie, dus scherpe acties zijn nodig. Bij de productie zie ik dat we een beetje achterlopen op het schema. Ik schat in dat dit nog niet leidt tot hele grote problemen. Een dergelijk rondje lopen helpt mij om te begrijpen wat er speelt en waar de uitdagingen zich bevinden.

Standaardwerkzaamheden

Weer terug op mijn werkplek ga ik mijn mail beantwoorden, ben aanwezig bij vergaderingen en zorg dat de planning voor de komende tijd af is. Uiteindelijk zijn dit mijn taken, om te zorgen dat er een stabiele productieomgeving ontstaat. Hier ben ik een groot deel van mijn tijd mee kwijt, maar het helpt mij ook om een ander doel te behalen. Dit doel is namelijk het verbeteren van de huidige processen in onze organisatie, zoals het normtijden project. Deze verbeteringen hebben niet alleen betrekking tot de productie, maar ook op mijn eigen functioneren, want daar ben ik ook nog vaak zoekende naar manieren om mijn werk te doen.

Procesverbetering

Om te komen tot verbeteringen in de processen in de organisatie heb ik een studie gevolgd, waar je veel tools leert gebruiken die je vervolgens in de praktijk kunt toepassen. Echter heb ik tijdens mijn studie niet geleerd om te zorgen dat mijn eigen leven ook verbetert. Een van de belangrijkste dingen was dat ik veel e-mails binnen kreeg waar ik niet goed wist hoe deze moest afhandelen. Samen met een aantal vrienden hebben we dit soort problemen besproken en ervaringen uitgewisseld. Een paar technieken die zij gebruiken tijdens hun werk, heb ik ook geprobeerd en pas ik ook daadwerkelijk toe in mijn dagelijks leven. Daardoor heb ik meer tijd om aan structurele verbeteringen te werken waardoor het plannen beter gaat, en die het bedrijf ook veel tijd of geld besparen. Dat is erg motiverend!

Zelflerend vermogen

Samenvattend zou ik zeggen dat naast je standaardwerkzaamheden het erg belangrijk is om te zorgen dat je kritisch blijft op je eigen werk. Er gebeurt namelijk veel tegelijkertijd waardoor je soms nog wel eens het overzicht dreigt te verliezen. Durf dan ook om je open te stellen en om te vragen naar tips en ervaringen van anderen.

Credits: Photo by StartupStockPhotos from Pixabay 

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website