Recruitment Process Outcoursing

Hoe Recruitment Process Outsourcing supply chain leiders tot lijdend voorwerp maakt

Door: Ujendre Ramautarsing

Bij Recruitment Process Outsourcing (RPO) wordt het eigenaarschap van alle of delen van het recruitment proces en/of activiteiten op een voortdurende basis overgedragen aan een “gespecialiseerde partner”. RPO is een wereldwijde trend die ook bij multinationals in Nederland steeds vaker voorkomt. Bij deze multinationals is de Inkoopafdeling vaak, in samenwerking met HRM, de leidende partij.

Aangezien het werven en ontwikkelen van medewerkers een van de belangrijkste taken van een leider is, is het de vraag of het uitbesteden van het werven van (tijdelijk) personeel verstandig is.

Als de Inkoopafdeling voor alle disciplines een goede en proactieve business partner is, dan staan de sterren nog gunstig. Maar in de praktijk is Inkoop vaak op zoek naar kostenvoordeel. Dit heeft zijn weerslag op de afspraken, SLA’s en resultaten die geboekt worden door de RPO-partner. Goede gespecialiseerde aanbieders zijn voor RPO-partners niet interessant omdat ze geen grote volumes aanbieden en daarom hogere kosten hebben.

Een oud Japans gezegde luidt: ‘If you focus on cost, you will drive out quality…if you focus on quality, you will drive out cost’.

De toegenomen dynamiek in supply chains stelt andere eisen aan goede professionals. Communicatieve vaardigheden, cross functioneel leiderschap en verandermanagement zijn bijvoorbeeld niet noodzakelijk voor een planner om vanachter zijn scherm een planning uit te werken. Maar deze vaardigheden zijn wel doorslaggevend om een goed en breed gedragen plan te maken waar iedereen achter staat en voor gaat. Het doorlopend investeren in het ontwikkelen van deze vaardigheden is vereist voor een succesvolle loopbaan in de supply chain.

Het geld dat met goede planners wordt verdiend is een veelvoud van de kosten van diezelfde planners. Besparingen op spoedtransport, derving, boetes, stilstand of lagere voorraden leveren per planner al snel minimaal tienduizenden euro’s op. Het werken met partners met een te nauwe focus ten aanzien van talentontwikkeling en planning zal tot frustraties leiden tussen Supply Chain leiders enerzijds en Inkoop/HRM anderzijds.

Daarom sluit ik graag af met een oud Nederlands gezegde: “Bezint eer gij begint.”

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website