Allison Thomas

Interview met supply chain professional Allison Thomas

Door: Maarten Peeters

Set supply chain professionals trainee Maarten Peeters heeft recent Supply Chain Professional Allison Thomas geïnterviewd over haar loopbaan, haar visie op talent ontwikkeling en disrupties in Supply Chain.

Kan je me iets vertellen over je achtergrond en je hoe je in het Supply Chain vakgebied terecht bent gekomen?

Ik heb mijnbouwkunde en ertsverwerking gestudeerd in Canada. Via een Nederlandse Ingenieur die contacten had met de Universiteit van Delft ben ik in Nederland terecht gekomen. Ik ben in Delft onderzoek gaan doen in ertsverwerking maar ook in technieken van recycling.

Ik wilde graag in een fabriek gaan werken om erachter te komen wat mijn toegevoegde waarde was als ingenieur. Zo is mijn avontuur bij PepsiCo, toenmalig nog Smiths Group, begonnen. Ik heb toen bewust voor de ploegendienst gekozen, want je ziet daar alles wat er gebeurt en staat met beide benen op de grond. Dat vond ik een mooie combinatie van mensen, data en analytische problemen.

De weg naar Supply Chain liep voor mij vervolgens via Finance. Vanuit de fabriek vond ik het interessant om te weten hoe het kon dat we een topefficiency hadden gedraaid maar toch een negatief resultaat hadden op de afdeling aan het einde van de maand. Ik wilde de ‘blackbox’ van Finance begrijpen want ik wilde dit kunnen uitleggen aan mijn medewerkers. Het is niet altijd een duidelijk proces en je wilt je medewerkers blijven stimuleren.

Daarnaast ook omdat je in Finance in het centrum van het bedrijf zit, want alles kost geld of het levert geld op. Dus dan leer je hoe je bedrijf als het ware als een machine werkt. Je leert hoe de verschillende afdelingen met elkaar verbonden zijn. En dat komt natuurlijk ook weer van pas in de Supply Chain en later toen we S&OP gingen opzetten. Dan heb je vanuit Finance een heel goed netwerk opgebouwd met mensen van verschillende afdelingen en vanuit een andere invalshoek.

Binnen Finance heb ik diverse stappen gemaakt, onder andere Business Planning, Audit en Projecten. Terug kijkend is ook dat een goede stap geweest voor mijn carrière in de Supply Chain. Supply Chain gaat niet alleen over de goederenstroom en over planning. Het heeft ontzettend veel te maken met de financiële en administratieve processen en ook over hoe de commerciële richtingen en besluiten worden bepaald. Het viel op dat wanneer sales en supply chain dezelfde taal spreken met elkaar en met de klant, dat je dan als bedrijf flinke stappen kan zetten.

Vanuit daar ben ik naar Supply Chain gegaan, beginnend als Supply Planning Manager en vervolgens meer afdelingen erbij. Een van de meest interessante afdelingen vond ik commercieel project management: van product concept naar realisatie. Dus wanneer marketing een nieuw of aangepast product bedenkt, hoe breng je dat dan vanaf het concept tot aan het schap. Door vanaf het begin de juiste afdelingen bij het conceptfase te betrekken, heb je in het uiteindelijke proces minder bottlenecks. We hebben de processen steeds ontwikkeld om de efficiëntie in de samenwerking van begin tot eind van een project telkens te verbeteren.

In 2013 was je Supply Chain Director bij PepsiCo en werd je benoemd tot Supply Chain Professional van het Jaar. Wat heeft dit je gebracht?

Voor mij was het een hele goede manier om een extern netwerk te bouwen. Binnen PepsiCo had ik natuurlijk wel veel Supply Chain collega’s, maar wanneer je binnen een bedrijf blijft kijken dan heb je het toch vaak over dezelfde thema’s. Door de verkiezing kwam ik andere SC Professionals uit verschillende industrieën te spreken. Hiermee kon ik goede gesprekken voeren en dit biedt een breder klankbord.

Daarnaast verplicht het deelnemen aan de verkiezing dat je reflecteert over wat je zelf hebt neergezet en wat je nog wilt bereiken. Je moet goed nadenken over wat je zelf doet en hoe dat bijdraagt aan de resultaten. Dat is een goed inzicht en geeft je motivatie om vanuit die rode draad verder te gaan.

Recentelijk was je jurylid tijdens de finale van de SC Professional van het Jaar award. Het thema was disruptie. Wat zijn de disrupties die jij voorziet binnen de Supply Chain?

Buiten de disrupties die we allemaal kennen vanuit de krant en om ons heen, zoals 3D printing, de digitalisering en de nieuwe economie, denk ik dat het voor Supply Chain echt het datastuk is. Dus data en de manier van denken hierover. Ik denk dat daar de disruptie nog steeds niet zichtbaar is. Hier liggen kansen voor young Supply Chain professionals om deze in te koppen.

Wanneer je kijkt naar de data, dan is er ook de blockchain welke binnen de financiële wereld begint met disruptie. Binnen Supply Chain zijn we nog steeds veel tijd kwijt om data soepel tussen bedrijven uit te wisselen om zo beter onze beter onze voorraden, cashflow en service te beheren. Ik denk dat vanuit de data, de blockchain en een nieuwe manier van denken hier een disruptie zal plaatsvinden. Waar ik zelf erg benieuwd naar ben is de verandering in het gebruik van ERP-systemen. We gebruiken deze veel maar deze zijn heel erg statisch. Iedereen studeert momenteel af met een smartphone in de hand maar die kan je nog niet effectief gebruiken tijdens je dagelijkse werk. Ik kijk uit naar de disruptie waarin we echt op een andere manier met elkaar de keten kunnen beïnvloeden.

Als je kijkt naar de verschuiving in de economie, dan zijn er nog altijd de grote bedrijven en de overheden die een groot deel van de consumententaart beïnvloeden, maar je ziet ook dat veel startups en bedrijven in de E-commerce vrij snel de stap maken van startup naar scale up. We hebben natuurlijk de internetbubbel en de kredietcrisis gehad, maar er gaat wel wat komen vanuit de startups.

Zijn young profesionals genoeg betrokken bij deze ontwikkelingen? Wordt er genoeg gedaan om young professional te betrekken bij deze ontwikkelingen?

Zeker, als ik kijk naar het aantal startups dan groeit dat met een viervoud per jaar. Ik merk dat veel young professionals na een aantal jaren gewerkt te hebben bij een middel tot groot bedrijf, eerder geneigd zijn een eigen onderneming op te zetten. Waar ik denk dat nog meer aan gewerkt kan worden is de manier waarop young professionals werken binnen grote bedrijven of traditionele ketens. Waar denken zij dat ze anders kunnen werken en hoe kunnen de bedrijven hier geld voor vrijmaken om hierin te voorzien? Dat vind ik op dit moment een gemiste kans om young professionals meer bij deze ontwikkelingen te betrekken.

Daarnaast vind ik dat ook bij netwerken meer aandacht mag komen voor young professionals. Het is goed dat er tijdens de finale van de Supply Chain Professional van het Jaar verkiezing ook young professionals regelmatig worden uitgenodigd. Wat ik nog steeds zelf als een soort ‘hidden vision’ heb is hoe je die huidige young professionals eerder via een netwerk bij elkaar kunt brengen en op een innovatief terrein kan laten samenwerken. Op congressen vind ik de leeftijd nog steeds niet representatief voor het vakgebied en dat is zonde!

Bij Set supply chain professionals staat het ontwikkelen van Supply Chain talenten centraal. Wat is jou visie over het ontwikkelen van talent en meer specifiek Supply Chain talent?

Bij deze vraag moet ik direct aan twee andere vragen denken namelijk; hoe heb ik talent ontwikkeld? En wat vind ik belangrijk qua talent ontwikkeling? Bij dit soort vragen kom ik steeds terug op hetzelfde punt: zoek je eigen talent en zoek wegen om je talent dat je in jezelf herkend te ontwikkelen. Zoek ook nieuwe ervaringen om je bagage mee te geven. Waar wil je zelf dat je gereedschapskist voor de toekomst mee gevuld wordt? Dat kan je alleen voor jezelf bepalen. Vind je bijvoorbeeld het werken met systemen leuk? Dan zal je binnen Supply Chain moeten zorgen dat je veel bij IT-projecten betrokken wordt en weten hoe de data in het systeem staan. Dit is een hele actieve en creatieve manier om te kijken naar je ontwikkeling.

Wat zijn volgens jou de cruciale eigenschappen om het van Supply Chain talent tot Supply Chain Director te schoppen?

Ik denk dat er in de toekomst geen directeuren bestaan zoals die nu bestaan. De organisaties veranderen momenteel zo snel dat je titel steeds minder belangrijk wordt. Wat steeds belangrijker wordt is hoe en waar je invloed op kunt uitoefenen. Dit betekend niet dat je niet bezig moet zijn met carrièreplanning, want we zitten nog steeds in een wat ouder stramien, maar er zijn steeds meer bedrijven die geen titels meer hebben op hun kaartjes.  De werknemers hebben enkel hun specialisme erop staan en in welke node of netwerk ze zitten op hun kaartje staan. Kijk naar Spotify, kijk naar Google, kijk naar de ‘new way of working’. Weten hoe en waar je invloed op kunt uitoefenen dat is denk ik het belangrijkste en kijk daarnaast natuurlijk ook naar wat jou het meeste boeit. Natuurlijk heb je binnen de Supply Chain een bepaalde dosis analytische en communicatieve vaardigheden nodig,  maar dit is het standaard rijtje. Het is samen te vatten in drie woorden: initiatief, drive en nieuwsgierigheid.

Wat Set supply chain professionals hierin denk ik heel mooi doet is kijken naar de harde en de zachte factoren, maar daarnaast ook voorzien in een diversiteit aan ervaringen in bedrijven en industrieën. Dat heb ik zelf bijvoorbeeld binnen PepsiCo gedaan: door ervaring op te doen in zowel Operations en Finance, door op zoek te gaan naar zoveel mogelijk verschillende invalshoeken en door deel te nemen aan projecten.

Raad je Supply Chain talent aan om de zijstap naar bijvoorbeeld Finance te maken?

Ik raad inderdaad aan om ook ervaring op te doen buiten de Supply Chain. Bij de ene kan dit Finance zijn, maar ik heb ook mensen naar Sales zien gaan en andersom. Daarnaast zijn er natuurlijk ook Marketing en IT. Het kan allemaal maar neem een zijstap! En vooral wanneer je tijdens je studie niet een bijbaantje hebt gedaan waarin je in aanraking bent gekomen met iets zoals customer service of product development. Het maakt niet uit wat maar het is belangrijk om ervaring te hebben met hands-on werk.

Na vele jaren bij PepsiCo ben je onlangs voor jezelf begonnen. Kun je vertellen wat je gaat doen?

Ik ga voor mezelf beginnen als consultant, waarin ik me specifiek wil gaan richting op startups. Waar lopen ze tegenaan? Startups zijn vaak 1, 2 of 3 mensen die een onderneming gaan beginnen. Sommigen doen dat op basis van een product dat ze willen verkopen maar het is met de digitalisering ook steeds vaker een digitaal product of dienst. Die groep heeft natuurlijk niet het geld om grote consultancybureaus te betalen, maar hebben toch advies nodig. Ik vind het interessant om te kijken hoe we ze daar vanuit de Supply Chain en Logistiek een stuk verder kunnen helpen. Voor mij is dit interessant omdat ik wil zien hoe hieruit de nieuwe economie zal ontstaan. Ik ben benieuwd naar wat er op mijn pad komt en ga me verdiepen in thema’s als blockchain. Ik ga dus ook een stukje tijd gebruiken voor mijn eigen leertraject.

Heb je nog andere tips of opmerkingen voor talenten?

Wanneer ik terug denk aan waar ik waarde heb toegevoegd denk ik aan wat mensen in mijn team mij daarover hebben teruggeven: “wanneer het even tegenzat [e.g. routinewerk, taaie projecten, moeilijke periodes], zagen we jou doorgaan en konden wij ook altijd aan de bel trekken”. In elke carrière en ontwikkeltraject zit het weleens tegen dus blijf volhouden maar trek ook aan de bel. Initiatief, drive, nieuwsgierigheid. De oude ethiek van hard werken daar wordt je alleen maar beter van, slim werken is ook belangrijk, maar blijf vooral jezelf ook uitdagen. Het leukste is niet alleen het vak maar ook met anderen samenwerken. Een belangrijke rode draad voor mezelf als leidinggevende was hoe kan ik zorgen dat ik ieders individuele motivatie weet aan te spreken. Dat is wat ik wil meegeven: als je die motivatie niet vanuit je omgeving kunt halen of vanuit jezelf hebt, ga er dan zelf achteraan.

Geïnspireerd?

Dé kandidaat voor uw opdracht nog niet gevonden? Dan bent u bij ons aan het goede adres. De juiste Supply Chain professionals vinden voor uw organisatie is onze expertise. Neem vandaag nog contact met ons op zodat wij er direct mee aan de slag kunnen.
Bel Ujendre Ramautarsing op 0625048826 of mail naar ujendre@inspired@talent.com

Klik hier om vergelijkbare artikelen te lezen.

Doorzoek deze website