Interview Frederiek Vetkamp

“Als je jezelf leert kennen en begrijpen, kan je keuzes maken die bij je passen.”

Door: Carola Irvine en Evie Jetten

Vorige maand gingen we op bezoek bij Frederiek Vetkamp die haar eigen coachpraktijk voor jongeren en jongvolwassenen heeft opgericht aan huis: “Ik houd niet van een steriele setting. Bij mij thuis creëer ik een veilige omgeving waarin je alles kwijt kan”, aldus Frederiek Vetkamp. De naam van haar coachpraktijk ’27°Coaching’ staat voor een warm gesprek en dat is wat we kregen.

We waren benieuwd wat haar drijft, hoe ze tot deze carrièrestap gekomen is en wat voor adviezen ze heeft voor iedereen die twijfelt over studie-, loopbaan- of levenskeuzes.

Vorig jaar heb je het roer omgegooid en ben je je praktijk ‘27°Coaching’ begonnen. Hoe ben je daarop gekomen na vele jaren als accountmanager in de sales?

‘Ik speel graag in op de behoefte van anderen. En het liefste help ik ze vooruit. Dat is de rode draad door alle functies die ik gehad heb. Mijn laatste baan was bij een startup van Breda University of Applied Sciences (BUAS, red.) waar ik meehielp met het opzetten van trainingen voor werkenden. Ondertussen was ik mijn post hbo-opleidingen voor Professional Coach en de masterclass Kindercoaching aan het afronden. In zo’n traject ga je zelf ook compleet door de mangel en ontdekte ik dat ik diepgang en vrijheid miste in mijn vorige functies. Toen begin 2018 duidelijk werd dat de startup bij BUAS waar ik werkte er financieel niet goed voor stond, dacht ik: ‘ik kan nu iets anders gaan doen, maar ik kan ook de stoute schoenen aantrekken en mijn eigen toko opstarten’. En zo ben ik begonnen; een website maken, heel veel zaaien, netwerken en uiteindelijk had ik in maart 2019 mijn eerste klant. Omdat ik voor en met individuen werk, kan ik niet achteroverleunen en wachten tot mensen komen. Daarom zoek ik ook naar samenwerking. Zo heb ik nauw contact met een studiekeuze expert en bekijk ik nu samen met een boksschool hoe ik bij kan dragen aan de mentale weerbaarheid van hun talenten en hoe zij bij kunnen dragen aan de fysieke weerbaarheid van mijn coachees. Daarnaast werk ik samen met een branchevereniging, een hogeschool, studentenverenigingen, een werving & selectiebureau en een psycholoog. En ik wil graag samenwerken met Inspired-Talent!’

Het zien groeien van anderen is iets heel moois om aan bij te kunnen dragen lijkt ons; wat drijft jou nog meer?

‘Mijn droom is om zoveel mogelijk mensen te helpen om goed in hun vel te zitten en hun persoonlijke doelen te bereiken. Dát is waar ik energie van krijg. Op dit moment richt ik me vooral op jongeren en jongvolwassenen omdat ik dit zo’n gave doelgroep vind; ze hebben energie en motivatie om iets van het leven te maken en willen zélf de regie nemen over hun loopbaan en leven. Soms weten ze alleen niet hoe. Ik zie ik wel eens mensen die voor het eerst bij mij komen een beetje in elkaar gedoken zitten. Na een paar sessies verandert dit. Ze zitten rechtop en hun ogen stralen. Dat betekent voor mij: missie geslaagd! Het enthousiasmeren, zien dat mensen energie krijgen en hun eigen pad gaan kiezen; dat vind ik te gek. Dat is ook waarmee ik me onderscheid, ik ben oprecht geïnteresseerd in mensen, wil ze helpen zich te ontwikkelen en ben daar ook buiten de sessies om mee bezig. Vaak stuur ik even een appje om te vragen hoe het gaat met de opdrachten. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat ik benaderbaar ben; als je met mij werkt, kun je altijd contact zoeken. Ik wil niet dat de vooruitgang afhangt van dat ene moment dat we elkaar hier spreken. Alle gesprekken vinden bij mij thuis plaats aan de keukentafel, in een warme, huiselijke omgeving. Vandaar ook mijn bedrijfsnaam ‘27°Coaching; voor een warm gesprek’. Ik houd niet van een steriele setting. Bij mij thuis creëer ik een veilige omgeving waarin je alles kwijt kan.’ (zie foto rechterkant)

Stel, er komt iemand bij jou die bijna klaar is met een universitaire opleiding en moeite heeft om voor zichzelf de volgende stap te bepalen, hoe gaat een traject bij jou dan in z’n werk?

‘Laat ik vooropstellen dat een traject bij mij nooit een stappenplan is wat je moet afwerken. Het is maatwerk, de situatie en wat iemand nodig heeft, kan heel verschillend zijn. Ik vind het daarom belangrijk het traject daar op aan te passen. Persoonlijk vind ik de basis om verder te komen dat je weet wie je bent. We bespreken wat jou als individu motiveert (persoonlijke drijfveren) en wat je belangrijk vindt (kernwaarden). Daarnaast kijken we naar jouw gedrag. Gedrag vertoon je vaak onbewust en automatisch. Gedrag zet je soms in om te voorkomen dat je geraakt wordt op een emotie. Daarom onderzoeken we de emoties die onder jouw gedrag zitten. En onder die emoties zit een behoefte. Het is heel verhelderend voor jezelf om jouw eigen behoeftes in kaart te brengen. Zo kan je handelen op basis van jouw behoefte en ook communiceren vanuit jouw behoefte.

Ik ben echt van het oplossingsgericht coachen. Dat vind ik zó interessant en dat past bij mij: ik denk graag vanuit oplossingen. In een coachgesprek raken we het verleden wel aan, maar we blijven er niet te lang in hangen. We kijken vooral wat je voor jouw ‘probleem’ in de plaats wil en wat je ervoor nodig hebt om daar te komen.  Aan het begin van een traject zie je iemand die als het ware op een rotonde staat en niet weet welke afslag hij moet nemen. Mijn hele traject gaat over zelfsturing, de regie nemen. Door de vragen die ik stel, wil ik mensen zelf hun eigen antwoord, eigen oplossing, laten vinden. Mijn doel is om iemand te helpen zélf de juiste afslag te vinden zodat je met energie, focus en optimisme vooruitgaat. Vanaf dat moment kan iemand ook zelf verder en zit mijn taak erop. Je hebt je hele leven baat bij het inzicht dat je krijgt in jouw intrinsieke motivatie, waarden, behoeften, overtuigingen, angsten, gedrag en emotie.’

Je hebt er nu voor gekozen om je vooral te richten op jongeren en jongvolwassenen. Je bent nu 50, een bak levenservaring dus. Wat valt je op aan deze generatie en heb je nog tips voor ons?

‘Wat ik vaak zie bij jongvolwassen is dat ze het idee hebben dat ze aan ieders verwachting moeten voldoen. Ze willen alle ballen hooghouden. Ik heb een student gecoacht die het enorm druk had en verbaasd was dat het niet allemaal lukte. Bij de jongvolwassenen van nu komt er ook nog een stukje sociale druk bij kijken. Dat is wel echt iets van deze tijd natuurlijk, The Fear Of Missing Out. Je moet overal bij zijn, het moet er allemaal goed uitzien op social media en je moet een stijgende lijn laten zien aan je omgeving (en jezelf); nog beter, sneller, meer. Dat is het voordeel van ouder worden; hoe ouder je wordt, hoe meer je ook gaat relativeren. Dus wat ik als tip zou willen meegeven; luister naar jezelf, kijk naar jezelf om te ontdekken wie je bent en wat bij je past. Probeer niet bezig te zijn met wat je denkt dat moet, maar vaar je eigen koers, welke dat ook is. Ik weet als geen ander hoe lastig het is om je koers te vinden, maar het levert veel op. Als je altijd maar wil voldoen aan de verwachtingen van een ander of je grenzen niet durft aan te geven, dan gaat het op den duur mis.

Ik denk dat het juist voor jong professionals heel mooi is om stil te staan bij: wie ben ik nou? Wat vind ik écht belangrijk? En wat wil ík dan? Dat ik dit proces mag begeleiden, dát maakt dit vak zo prachtig en daarom ik wil nooit meer wat anders.’

Wij als consultants van Set supply chain professionals herkennen ook dat het verleidelijk is om alle ballen hoog te houden, maar we hebben ook de ervaring dat juist mensen die ergens voor durven te kiezen de leukste collega’s zijn om mee samen te werken. Ze zijn net wat eigenwijzer maar gaan daardoor wel voor hun keuzes staan. Weet je al wel dat je in de supply chain wil werken, maar nog niet precies in welke functie? Daar hebben wij een oplossing voor; informeer eens bij Evie Jetten naar een vaste functie of naar het traineeship. Tijdens het traineeship ga je verschillende opdrachten doen bij klanten, waar je de mogelijkheid krijgt verschillende functies en bedrijven van binnenuit te leren kennen.

Weet je nog niet zo goed wat jouw afslag is? Neem eens een kijkje op de website van Frederiek om contact op te nemen: www.27gradencoaching.nl.

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website