Rekenwerk

Planning: meer dan alleen rekenwerk

Door: Maarten Peeters

Gemiddelde vs. een goede planner

Recent interviewde ik Sumanth Goli, Supply Chain Planning Directeur EMEA bij Bausch and Lomb, over zijn visie op Supply Chain Planning ontwikkeling. Uit de vele interessante inzichten over planning is er één hoofdpunt dat me is bij gebleven en waar ik in dit blog dieper op in wil gaan. Op de vraag wat de essentiële vaardigheden of eigenschappen van een goede planner zijn, antwoorde hij dat er twee must haves zijn. Ten eerste noemde hij de technische vaardigheden, zoals Supply Chain Management technieken, goede kwantitatieve en analytische vaardigheden. Ten tweede, de vaardigheid om een grote groep mensen te overtuigen van het juiste plan. Hij gaf hierbij aan dat het deze tweede vaardigheid is, die het verschil maakt tussen een gemiddeld planner en een goede planner.

En ik dan?

Als planner met ervaring in verschillende functies en bedrijven deel ik deze mening. Het bezitten van goede technische vaardigheden zou je kunnen zien als een order qualifier, waar de vaardigheid om een grote groep mensen te managen een order winner is. Daarmee wil ik niet zeggen dat het hebben van goede technische vaardigheden geen groot voordeel kan zijn. Je kunt uren lang in de cijfers duiken, goede analyses maken en geweldige modellen bouwen. Echter als je de stakeholders hiermee niet kan overtuigen om jou plan te volgen, verliezen deze alle waarde.

Functionele tweetaligheid

In mijn huidige planning rol ben ik verantwoordelijk voor de end-to-end planning van twee producten. Dagelijks sta ik in contact met leveranciers, logistiek, magazijn, kwaliteit, master data, improvement engineers, management en natuurlijk ook andere planners. Dat zijn vele verschillende “talen” die je moet spreken en nog meer kennisniveaus, meningen en belangen om rekening mee te houden. Elke verandering in het productieplan zal invloed hebben op meerdere stakeholders. De vraag is daarom altijd weer: hoe overtuig ik de betrokken partijen van het juiste plan en hoe krijg ik de partijen op één lijn? Hoe vertaal ik de data en analyses in een verhaal of dat begrijpelijk is voor iedereen?

Tips and tricks

Hoe voorkom je dat je in een meeting zit waarvoor je je goed voorbereid hebt, maar je de aanwezigen niet kunt overtuigen? Op deze vraag ontving ik in het verleden de goede raad om jezelf altijd in de positie te zetten van diegene die je wilt overtuigen. Welke kennis en belangen hebben ze? Hoewel dit zeker helpt, is er helaas geen gouden truc om je punt altijd duidelijk over te brengen.

Voorbereiding als student

Dat brengt me tot de vraag: hoe kan ik deze vaardigheid ontwikkelen? En dit is waar het moeilijker wordt. Waar je technische vaardigheden kunt leren door formeel onderwijs te volgen, geldt dit in veel mindere mate voor het overtuigen van mensen. In vrijwel iedere management studie aan universiteiten is het ontwikkelen van technische vaardigheden onderdeel van het curriculum. Wiskunde en statistiek behoren meestal tot de verplichte vakken en goede Microsoft Office vaardigheden zijn indirect essentieel gezien de vele opdrachten die je moet maken.

Impact als professional

Het trainen van soft skills wordt vaak helaas gelimiteerd tot presentatie vaardigheden. Zelf heb ik er voor gekozen om me te ontwikkelen door een training “Communicatie met Impact” te volgen. Door kritisch te kijken naar mijn eigen communicatiestijl en de daarbij behorende sterktes en zwaktes, ben ik nu in staat meer impact te maken via mijn communicatie. Door dit iedere dag weer toe te passen in mijn werk ondervind ik dat ik het makkelijker is stakeholders te overtuigen.

Transformatie door bewustzijn

Mocht je een planning functie overwegen of wil je je snel ontwikkelen als planner, vraag jezelf dan af of je deze vaardigheden bezit en of je geïnteresseerd bent om deze te ontwikkelen. Wanneer je open staat voor feedback, vraag je collega’s dan om je feedback te geven op specifieke persoonlijke doelen in of na bijvoorbeeld S&OP meetings. Dit zal je leercurve aanzienlijk versnellen en deuren openen die anders dicht zouden blijven. Het zal je nieuwe inzichten geven en er zullen zich kansen voordoen, zowel vanuit een planningsperspectief als vanuit een carrièreperspectief.

Rekenwerk is leuk, maar het creëren van een gedeelde kennis voor de cijfers die het bedrijf moet nastreven is nog leuker!

Credits: Image by Gerd Altmann from Pixabay 

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website