sollicitatiegesprek

Vacature op je eigen website en ook via een recruiter? Dit is waarom dat averechts werkt

Als je in de werving & selectie werkt, merk je het waarschijnlijk elke dag: kandidaten op de arbeidsmarkt zijn schaarser dan ooit. Aan de andere kant is er een overvloed aan interessante vacatures en werkgevers beschikbaar. Er liggen veel kansen voor een kleine groep kandidaten, die openstaat voor een nieuwe uitdaging.

Eén kans voor een eerste indruk

Logisch dat je dan denkt: op hoe meer plekken mijn vacature vindbaar is, hoe groter de kans dat iemand ‘m ziet. Echter door de komst van social media werkt dit over het algemeen juist averechts. Via LinkedIn kun je heel goed targetten wie welke vacature te zien krijgt. De kunst is niet meer om ervoor te zorgen dat de juiste kandidaten jouw vacature zien. De kunst is dat de kandidaten die beschikbaar zijn of openstaan voor een mooie uitdaging, zich snel een goed beeld moeten kunnen vormen van het bedrijf, de cultuur en de sfeer, de inhoud van de rol en de plaats van de rol in de organisatie. Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk. Je moet er dus voor zorgen dat dit eerste contact met een kandidaat meteen goed is. Pas als de kandidaat zich een goed beeld kan vormen van de baan, dat aansluit bij zijn of haar wensen, besluit hij of zij om al dan niet in gesprek te gaan met het bewuste bedrijf. Een professioneel en gespecialiseerd recruitmentbureau kan daarvoor zorgen.

Een goed beeld vormen

Set werkt exclusief met opdrachtgevers. Dit wil zeggen dat een bureau het alleenrecht krijgt om een opdracht tot een succes te maken. Enkele opdrachtgevers willen naast deze exclusiviteit zelf adverteren met de vacature op hun eigen website. Daar ontstaat een uitdaging. Door de komst van social media wordt deze vacature dan dikwijls door andere commerciële bureaus ongevraagd opgepakt. Die gaan ermee aan de haal in de hoop een kandidaat te vinden en een fee te vangen.

Er zit een groot verschil tussen commerciëlere bureaus en gespecialiseerde bureaus. Bij commerciële bureaus werken namelijk vaak geen specialisten maar generalisten, waardoor de recruiters meestal niet in staat zijn om kennis te delen en specifieke vragen te beantwoorden over het vakgebied.

Zo had ik onlangs nogal een uitdaging om een aantal professionals, die ongevraagd door verschillende partijen waren benaderd, te overtuigen. Ze hadden immers een slechte indruk van de vacature en de organisatie, waarvoor ze werden benaderd. Resultaat was een vertraagd recruitmentproces. De kandidaat startte later bij de opdrachtgever dan gewenst.

De bureaus die er ongevraagd met een vacature vandoor gaan, verhinderen dus dat een potentiële kandidaat zich een beeld kan vormen. Sterker nog, ze zorgen ervoor dat, wanneer het door jou ingehuurde bureau deze kandidaat benaderd, hij of zij in feite al is afgehaakt. Want zoals je eerder hebt kunnen lezen: de eerste indruk blijkt het allerbelangrijkste.

Kwaliteit boven kwantiteit

Kandidaten worden dagelijks benaderd door recruiters. Ze zijn selectief en kijken naar kwaliteit. Wil jij de kans vergroten dat je de juiste kandidaten vindt voor jouw vacatures? Plaats deze dan niet op je eigen website, maar geef de vacature volledig uit handen aan een professioneel en gespecialiseerd recruitment bureau dat jouw markt door en door kent. Een bureau dat contact heeft met de voor jou interessante kandidaten en dat goed kan inschatten welke kwaliteiten iemand nodig heeft om succesvol te zijn in de bewuste rol. Een bureau dat dus niet lukraak mensen benadert – telefonisch of via LinkedIn –, maar creatief en innovatief is, dat gericht te werk gaat om direct een goede eerste indruk te maken.

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website