Wat is een marketing manager

Wat is een Supply Chain Manager?

Dé Supply Chain Manager

Een goed werkende Supply Chain kent veel verschillende rollen. Een van de meest cruciale rollen is die van de Supply Chain Manager. In 2018 hebben we een analyse gedaan van 15 interviews met Supply Chain Managers uit het vakblad Supply Chain Media. Daaruit bleek dat er niet één blueprint is van dé Supply Chain Manager, maar dat er verschillende carrière routes en leiderschapsstijlen zijn. Dé Supply Chain Manager bestaat dus niet, maar er kan wel een profiel worden geschetst. In deze blog gaan wij dieper in op deze rol en vertellen wij wat belangrijke competenties zijn voor een goede Supply Chain Manager.

Wat is een Supply Chain Manager?

Een Supply Chain Manager is een professional die verantwoordelijk is voor het beheer van de volledige supply chain van een bedrijf. Dit omvat het coördineren en optimaliseren van processen, vanaf de inkoop tot de levering aan klanten. Supply chain managers zijn van essentieel belang voor het succes van een bedrijf, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het waarborgen van een efficiënte en effectieve supply chain en daarnaast leiding moeten geven aan een eigen, vaak internationaal en cultureel divers team. 

Competenties van een Supply Chain Manager:

Als Supply Chain Manager zijn er daarom verschillende belangrijke competenties waarover je moet beschikken en die helpen om succesvol te zijn. Veel van die competenties staan niet op zichzelf, maar vullen juist de ander aan. Hieronder vind je een aantal van deze competenties:

  • Leiderschap: Als Supply Chain Manager moet je in staat zijn om een team te leiden en te motiveren. Er moet een goede werksfeer zijn en duidelijke rolverdeling. Je moet weten hoe je mensen kunt inspireren en begeleiden om persoonlijke doelstellingen te behalen, en van het bedrijf.
  • Probleemoplossend vermogen: Je moet in staat zijn om snel en effectief problemen op te lossen die zich kunnen voordoen in de supply chain. Je moet ook in staat zijn om creatief te denken en innovatieve oplossingen te bedenken, bijvoorbeeld wanneer er escalaties naar de business moeten.
  • Communicatievaardigheden: Het is belangrijk dat je in staat bent om effectief te communiceren met mensen binnen en buiten de organisatie. Je moet kunnen luisteren, overtuigen en presenteren.
  • Flexibiliteit: De supply chain is voortdurend in beweging en als Supply Chain Manager moet je hierop kunnen inspelen met je team. Je moet in staat zijn om snel te reageren op veranderingen in de markt en de behoeften van klanten.
  • Weerbaarheid: Er kunnen zich onverwachte gebeurtenissen voordoen in de supply chain die grote impact kunnen hebben, zoals we hebben gezien tijdens COVID-19. Als Supply Chain Manager moet je in staat zijn om deze risico’s te voorspellen en alternatieve strategieën klaar hebben wanneer er zich zulke impactvolle situaties voordoen. 

Weerbaarheid is tevens ook het thema van onze nieuwe magazine! Wij hebben onze eigen Supply Chain Resilience Game ontwikkeld die je ook zelf kunt spelen. Als je meer interesse hebt over weerbaarheid in de supply chain, klik dan hier.

Wat kunnen wij betekenen voor jou?

De Supply Chain gaat over creatie en het managen van goederen, materialen en informatie in een keten. Daarin is de rol van een goede Supply Chain Manager cruciaal. Dé Supply Chain Manager bestaat niet, maar bij Set hebben wij een goed beeld van het profiel van een Supply Chain Manager en de bijbehorende competenties.

Wij zijn een werving en selectiebureau binnen supply chain die meedenken in de te vervullen vacatures, toekomstige behoeften en, met onze kennis van de markt, veel waarde toevoegen voor organisaties die willen transformeren in lijn met de strategie van de dynamische wereld van vandaag. 

Wij beschikken over een pool van supply chain en logistieke talenten. Verder zijn wij continu op zoek naar kandidaten die beschikken over de juiste vaardigheden en kwalificaties. Heb je hulp nodig op het gebied van supply chain en logistiek? Ontdek de mogelijkheden met Ujendre: ujendre@setsupplychain.com.

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website