Jojan Heinen

“Bij verschillende bedrijven ervaring opdoen via het traineeship zag ik als een prachtige kans”

Jojan heeft in de zomer van 2018 de bachelor Bedrijfseconomie afgerond aan de Universiteit van Tilburg. Hij wist naderhand niet zeker welke masteropleiding hij wilde volgen en besloot twee jaar de tijd te nemen om zich buiten de universiteit te oriënteren. Hij volgde de Sustainable Business Challenge bij Vattenfall en is van daaruit gaan werken voor Too Good To Go in Amsterdam, een bedrijf dat voedselverspilling tegengaat.

De hoeveelheid voedselverspilling in de wereld was voor Jojan een eyeopener en hij is zich gaan verdiepen in waste management. Hij koos ervoor om terug te gaan naar Tilburg en de Master Supply Chain Management te volgen, waar hij is afgestudeerd met een onderzoek naar de risico’s van vaccin verspilling in de vaccin supply chain. Sinds november 2021 werkt hij als trainee binnen het Young Professional Program bij Set.

Door: Tim Stormmesand

Waarom ben je gaan werken voor Set?
Na mijn master werd ik benaderd door verschillende recruiters op LinkedIn. Normaal gesproken reageer ik niet op deze berichten, maar het bericht van Ujendre stak er bovenuit omdat het meer persoonlijk aanvoelde. Hij stuurde het magazine mee van Set waarin veel gave en duurzame bedrijven in stonden waar eerdere trainees terecht zijn gekomen, zoals Patagonia, De Vegetarische Slager en Pieter Pot. Na een gesprek met een van de supply chain trainees werd ik enthousiast van de verschillende opdrachten en trainingen en besloot ik om op gesprek te gaan. Tot nu toe nog geen spijt van gehad! Dat oud-trainees ook betrokken blijven bij Set bevestigt dat het een fijne en hechte groep is om in je netwerk te hebben.

Hoe ziet die begeleiding vanuit Set eruit?
De groep trainees bij Set is niet groot. Daardoor is de begeleiding persoonlijk en prettig. Er zijn 2 fases bij Set; als je op een opdracht zit en als je tussen opdrachten in zit. Wanneer je bij een opdracht zit, heb je wekelijks gesprekken met Set over je voortgang, wat de leuke kanten zijn van het project en mogelijk waar je tegenaan loopt. Samen kijk je naar hoe dit verholpen kan worden. Daarnaast bespreek je dit ook met mede-trainees, waar je cases aan elkaar voorlegt en je ervaringen deelt, iets waar beide partijen van leren en daarmee profiteren.

Als je op de bank zit en even geen opdracht hebt, hoef je niet bang te zijn dat je je verveelt. Zo ben je bezig met projecten voor Set, vaak in combinatie met iets waar je van leert. Hierin krijg je veel vrijheid. Zo ben ik momenteel bezig met het organiseren van de logistiek bij Better Time Stories, een non-profit organisatie waar Oekraïense gezinnen met kinderen gratis boekpakketten kunnen bestellen. En ondertussen help ik met wat data-analyse voor Set en doe ik trainingen die mij van toegevoegde waarde lijken, zoals Power BI. We kijken wekelijks naar wat ik heb gedaan, welke doelen ik heb gezet voor mijzelf en hoe ik die ga bereiken. We zijn flexibel met werkplekken doordat we altijd een kantoor door heel Nederland kunnen huren. We zitten vaak bij Delftse Poort in Rotterdam of voor Better Time Stories bij Number 5 Foundation in Den Haag. Ideaal, omdat ik in Rotterdam woon.

Wat heb je geleerd van de verschillende opdrachten?
Ik heb al twee verschillende en uitdagende rollen gehad, zowel operationeel als projectmatig. Eerst bij Prowise, waar ik een project heb geleid voor het opzetten van het planningsproces. Het bedrijf zit nog in de scale-up fase waar je merkte dat de supply chain processen nog vorm moeten krijgen. Daardoor had ik veel vrijheid in de aanpak en maakte ik al snel quick wins in de eerste weken. Ook had ik een zeer fijne mentor, de Operations Director. Ik kon bij haar altijd even naar binnen lopen om te sparren.

Dit was weer heel anders bij mijn tweede opdracht bij Celanese, een grote internationale corporate op de Zuidas. Daar had ik meer tijd nodig om alle belangrijke stakeholders te leren kennen en bestaande supply chain processen te begrijpen voordat ik echt impact kon maken. In de eerste helft van mijn opdracht heb ik veel operationele taken uitgevoerd en de processen hands-on gezien door te werken in SAP. Dit hielp mij in de tweede helft van mijn opdracht, waar ik betrokken was bij het warehousing optimalisatie project, geleid door de excellence manager binnen Celanese.

Dat je in zo’n korte tijd verschillende ervaringen op kan doen is echt de meerwaarde van het traineeship. Je ziet dat het ook heel snel kan gaan. Verschillende trainees hebben ervoor gekozen om bij het bedrijf te blijven waar ze hun opdracht hebben uitgevoerd, waar een aantal van hen zelfs na een jaar al een management rol vervult.

Vraag over kernwaarden (betrokkenheid), hoe zie jij de betrokkenheid van Set bij de opdrachten terug, ook in de maatschappij?
Als trainee moet je natuurlijk ook aan de verwachtingen van de partners voldoen en je bewijzen binnen een nieuw team. Je weet dat je er maar voor een korte tijd zit, dus je moet snel relaties opbouwen met je collega’s. Dit kan soms lastig zijn, zeker als het een hecht team is dat al jaren met elkaar doorbrengt. Gelukkig heb ik daar altijd goede ervaringen mee gehad. Bij Celanese zijn bijvoorbeeld al twee oud-trainees geplaatst die mij een goede introductie konden geven van het bedrijf en team.

Daarbij helpt het dat je evaluatiemomenten hebt met Ujendre en de opdrachtgever over de voortgang. Het helpt ook om te weten dat je niet alleen bent en altijd met gevoelige of lastige vraagstukken bij Set kan zijn. Daarnaast heb je altijd de vrijheid om zelf te kiezen of een opdracht bij je past of niet.

Binnen Set zijn er verschillende commissies opgericht waar trainees vrijwillig bij kunnen aansluiten. Ik zit zelf bijvoorbeeld bij de duurzaamheidscommissie. Wij hebben om de zoveel tijd een meeting om te kijken hoe wij als Set meer duurzame impact kunnen maken op ecologisch en maatschappelijk gebied en binnen onze projecten/opdrachten. Zo hebben wij ervoor gezorgd dat trainees overgestapt zijn naar een duurzame bank zoals ASN en Triodos en krijg je een extra vakantiedag wanneer je voor de trein ipv het vliegtuig kiest.

Wat spreekt je zo aan in SCM?
De supply chain is zo interessant omdat het in alles terug te vinden is. Elke trui die je koopt, elke gebouw dat wordt neergezet, elk pak pasta dat je koopt, overal zit de supply chain achter. Hierdoor is het type bedrijven waarvoor je kan werken vrijwel oneindig. Daar komt ook nog bij dat er continu nieuwe processen worden opgezet en bestaande processen verbeterd kunnen worden. Dit kan je op een analytische manier aanpakken, of bijvoorbeeld door de processen in kaart te brengen en te kijken naar waste en inefficiënties. Hierbij is het belangrijk om een helikopterview te hebben, maar ook om goed in te zoomen om geen belangrijke details over het hoofd te zien. Nieuwe technologieën bieden ook weer nieuwe opties en mogelijke verbeteringen, waardoor de supply chain nooit stil staat. Het belang van goed management binnen de supply chain is dan ook groot, en de impact die je kan hebben op een bedrijf daarmee ook. Dit alles maakt dat SCM mij enorm aanspreekt.

Wat waren je verwachtingen van het werkende leven toen je afstudeerde? En hoe kijk je daar op terug?
Ik wist nog niet zo goed wat ik precies wilde doen, de studie bereidt je voor op de supply chain vanuit een proces en meer globale kant, waarbij het moeilijk is om je in te beelden wat een specifieke functie/rol nou precies inhoudt. Ik wist al wel wat voor type bedrijven of organisaties mij interesseerde door mijn tijd bij Too Good To Go, namelijk bedrijven die met een proactieve aanpak of idee de markt op een duurzame manier uitdagen. Hier komt heel veel bij kijken en dat zorgt voor een hele dynamische werkomgeving en werkuitvoering. Vaak zoeken ze wel mensen met wat meer supply chain ervaring, dus bij verschillende bedrijven ervaring opdoen via het traineeship zag ik als een prachtige kans.

Wat zou je net afgestudeerde SCM-master studenten willen meegeven?
De supply chain heeft heel veel variatie en is overal en in vrijwel elk bedrijf. Met een baan bij één bedrijf krijg je veel kennis van een specifiek gedeelte van de supply chain en dat bedrijf, maar er is zo veel meer te leren. Door opdrachtsgewijs het werkende leven in te stappen krijg je in rap tempo veel kennis van meerdere aspecten van de supply chain, de type bedrijven en ook de type managementstijlen. Hierdoor kan je een goed beeld vormen van wat je wel én niet leuk vindt qua functie, bedrijf en welke vorm van leiderschap jou aanspreekt. Daarnaast stel je hiermee jezelf in staat om de supply chain als ‘big picture’ te zien, wat zeer belangrijk is wanneer je in een bijvoorbeeld latere leidinggevende rol beslissingen neemt die impact hebben op meerdere vlakken van de supply chain. Operationele kennis is hierbij ook belangrijk, zodat je weet wat de impact is op de mensen die het werk uitvoeren. Wees niet bang en voel je niet te goed om hands-on ervaring op te doen, zodat je sneller serieus wordt genomen, en belangrijkste: Het is nog leuk ook!

Doorzoek deze website