Tips voor een sterk cv

Tips voor een sterk cv

In februari waren wij onderdeel van de online Career Skills Week van de Universiteit van Amsterdam. We gaven een gastcollege over leiderschapscompetenties en hebben studenten tips gegeven om hun cv te verbeteren. Deze tips voor een sterk cv hebben we op een rijtje gezet, zodat je jouw cv een boost kunt geven:

 • Een cv mag opvallen, maar houd het zakelijk en overzichtelijk
  Je hebt tegenwoordig veel verschillende soorten templates, zowel gratis als betaald. Hiermee kun je ervoor zorgen dat jouw cv opvalt op een grote stapel en dat het meer gepersonaliseerd is. Let er wel op dat het overzichtelijk en zakelijk blijft. Ditzelfde geldt voor het toevoegen van een foto, dit juichen we toe, maar zorg ervoor dat je er alleen opstaat, dat de kwaliteit goed is en het een “neutrale” omgeving betreft. Zo is een profielfoto met een drankje in je hand op het strand is leuk voor op social media, maar niet geschikt voor op je cv.
 • Voeg een profielschets toe
  De meningen zijn er over verdeeld, maar wanneer je een profielschets toevoegt kan je benadrukken wie jij bent en wat jouw belangrijkste eigenschappen of ervaringen zijn. Wanneer je dit goed en bondig doet, val je op een positieve manier op en zal je sneller onthouden worden. Houd het bij ongeveer 4-6 zinnen en schrijf het in eerste persoon enkelvoud.
 • Zet het belangrijkste bovenaan
  Dat wat bovenaan staat valt het meeste op. Je kunt starten met de studie(s) die je hebt afgerond, maar dit is niet. Wanneer je relevante werkervaring hebt start dan hiermee. Zorg ervoor dat wat belangrijk is opvalt en pas dit ook aan naar de vacature.
 • Kijk naar wat er gevraagd wordt in de vacature
  Onderzoek wat het bedrijf belangrijk vindt qua achtergrond, competenties en ervaringen en gebruik dit in je cv. Maar lieg nooit! Bezit jij bepaalde competenties of heb jij vrijwilligerswerk gedaan wat interessant kan zijn voor de functie, zorg dan dat dit duidelijk naar voren komt. Dit betekent ook dat wanneer je cv te lang wordt er dingen moeten worden geschrapt die niet van belang zijn.
 • Licht jouw ervaringen kort toe
  Benoem niet alleen een functietitel maar licht ook kort toe wat de functie inhield; jouw taken en wat je hebt bereikt. Zorg ervoor dat de toelichting concreet is, anders wordt het niet (goed) gelezen.
 • Voeg relevante kennis en skills toe
  Ook cursussen en trainingen, een extra vak, minor, talenkennis, IT-skills en hobby’s kunnen van toegevoegde waarde zijn. Uitgangspunt blijft: wat zegt het over jou en wat is het belang voor deze vacature bij dit bedrijf?

Belangrijkste take-aways zijn dat je het persoonlijk, relevant, concreet en overzichtelijk maakt. Sla een “basis” cv op met al je opgedane ervaring en competenties. Zo kan je het gemakkelijk aanpassen en hoef je niet steeds opnieuw te beginnen. Houd qua lengte 1-2 pagina’s aan en als laatste tip, maar niet de onbelangrijkste: check altijd goed op spelfouten en/of laat dit doen door iemand anders.

Credits: Image by mohamed Hassan from Pixabay 

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website