4 leestips voor tijdens je vakantie

Door: Ujendre Ramautarsing

Vakantie is vaak het ideale moment om even uit te zoomen van de dagelijkse hectiek en een moment te pakken voor je eigen ontwikkeling. Laat je inspireren door onze boekentips over uitdagingen in samenwerking, bedrijfsgroei en een duurzame economie.

Van micro tot macro niveau worden we regelmatig geconfronteerd met diverse uitdagingen. Het behalen van de klimaatdoelstellingen en het najagen van economische groei als heilige graal is voor steeds minder mensen goed te rijmen. Voor meer (jonge) professionals is een duurzaam bedrijf aansprekender geworden dan een grote gevestigde multinational. Belangrijk voor deze bedrijven is om te groeien met de juiste medewerkers. De coronacrisis heeft andermaal aangetoond dat sterke supply chains zich kenmerken door goede samenwerking in de keten. Duurzame groei is alleen mogelijk als de ketenpartners ook meebewegen. Wij kozen vier boeken die ingaan op de uitdagingen die bij deze onderwerpen horen.

1. Duurzaam kapitalisme – Willem Schramade

In dit boek betoogt Willem Schramade dat er een manier is om in ons huidige kapitalistische stelsel ruimte te maken voor duurzame investeringen. Op dit moment beoordelen financiële instellingen investeringen op financiële waarde, maar er zou ook gekeken moeten worden naar sociale en ecologische waarde. Hier ligt een taak voor de financiële instellingen en voor bedrijven met een eenzijdige financiële visie. Schramade pleit niet tegen economische groei, maar voor een groter beeld. We hechten te veel waarde aan pure financiële groei. Het kan een gevolg zijn van wat je doet, maar het moet niet vooropstaan als een losstaand gegeven.

Daarnaast benadrukt Schramade het belang van het individu. Rollen die een individu heeft, zijn bijvoorbeeld consument, werknemer, reiziger, bewoner en investeerder. Vanuit verschillende rollen, kun je verschillende acties nemen die impact hebben op een duurzamer systeem.

Zo zijn er de voor de hand liggende gedragsveranderingen voor een reiziger (minder vaak vliegen en autorijden) of voor de consument van voeding (minder vlees en zuivel eten), maar er zijn ook minder voor de hand liggende rollen zoals de investeerder. Als investeerder kun je kiezen je geld in een duurzame of traditionele portefeuille te beleggen. Als je zelf niet rechtstreeks investeert in aandelen, realiseer je dan dat je wel indirect investeert via je spaargeld bij je bank of via je pensioenfonds.

 Je kan nagaan per organisatie waarin je investeert of zij bijdragen aan de transitie naar een duurzamere economie. Doen zij dit niet? Dan is hun verdienmodel in gevaar, wat hen waarschijnlijk op lange termijn alsnog een slechte investering maakt.

2. Scaling up, de groeiformule – Verne Harnish

Harnish geeft je in dit boek praktische handvatten om jouw bedrijf te laten groeien. De schrijver gebruikt hiervoor diverse beeldende cases van groeibedrijven waardoor de theorie gaat leven. Daarnaast zijn er veel tools en formats die je kan gebruiken met je team om jouw bedrijf harder te laten groeien vanuit een strategisch naar een operationeel plan. Het boek voelt als een doe-boek waarmee je aan de slag wilt met je team.
Het boek focust op vier beslissingsgebieden: mensen, strategie, uitvoering en cash. Per beslissingsgebied is er een inleidende vraag.

Mensen: Zijn alle belanghebbenden (werknemers, klanten en aandeelhouders) tevreden, zijn ze betrokken bij het bedrijf en zou je hen allemaal opnieuw in de arm nemen?

Strategie: Kun je de strategie van je bedrijf in eenvoudige woorden omschrijven en is deze strategie de aandrijfmotor van duurzame groei van de omzet en brutomarge?

Uitvoering: Worden alle processen probleemloos uitgevoerd en zorgen ze voor de hoogste winstgevendheid in de bedrijfstak?

Cash: Heb je een consistente toevoer van cash, bij voorkeur door het bedrijf zelf gegenereerd, om de groei van je bedrijf te voeden?

Als je deze vragen niet met ‘ja’ kan beantwoorden, maar dat wel zou willen, dan is het boek een aanrader.

3. Hard gaan met de beste mensen – Sprout Groeigids voor start-ups en scale-ups

Dit boek focust op het aannemen van en groeien met de juiste mensen. In het voorwoord wordt direct de toon gezet: “Vergeet ervaring, kijk of mensen slim zijn en graag willen leren. De cultuurmatch, die is belangrijk. Klinkt misschien soft, maar je bedrijf wordt er keihard van.”

De journalisten van Sprout baseren die boek op ervaringen van onder meer Swapfiets, Picnic, Coolblue en Tony’s Chocolonely.

Het boek leest wat luchtiger dan Scaling up. Ook zijn de checklists aan het eind van de negen hoofdstukken overzichtelijk en makkelijk toepasbaar. De rode draad is proactiviteit; voorbereid zijn op groei en plannen voor succes. Van het eerste hoofdstuk over het aannemen van medewerkers tot het laatste hoofdstuk over afscheid nemen van medewerkers. Er staan diverse herkenbare situaties in het boek. Wat bijvoorbeeld vaak gebeurd is het verlengen van een tijdelijk contract met een tijdelijk contract. Vaak weet het bedrijf dan al dat de persoon niet goed genoeg is. Ook als medewerker kun je dan proactief zijn en je conclusies trekken.

Voor HR is er een checklist per groeifase van het bedrijf opgenomen waarin het belang en samenhang van cultuur, waarden en inwerkprogramma’s (onboarding) aan de orde komt. Verder wordt er vaak gerefereerd naar bekende modellen. Bijvoorbeeld van Simon Sinek over het bestaansrecht van de onderneming, of van Daniel Pink over motivatie, of die van Lencioni over het werken in sterke teams.

4. Het geheim achter succesvolle samenwerkingsverbanden – Mirjam van Drimmelen

Een kenmerkende uitspraak van Martin Christopher, Emeritus Professor van Cranfield University is  “Supply chains compete, not companies”. Hoewel de uitspraak ouder is dan onze trainees, is het nog steeds actueel. Daarom is het een noodzaak om stil te staan hoe samenwerkingsverbanden goed kunnen worden opgezet. Veel vormen van samenwerking beginnen met enthousiasme maar bloeden dood, door een gebrek aan gedeeld vertrouwen, waarden en visie. Een boek over samenwerkingsverbanden, geschreven door Mirjam van Drimmelen, is daarom eigenlijk een must als je een serieuze poging wilt doen om beter samen te werken in de keten. Het boek bestaat uit drie delen.

Het eerste deel gaat over het waarom van samenwerken, vormen van samenwerking en oorzaken van problemen die kunnen ontstaan in de samenwerking. In het tweede deel legt de schrijfster de ontwikkelde VIA-methode uit. De samenwerking doorloopt verschillende stadia: verkennen, inrichten en aansluiten. Van Drimmelen reikt een gesprekstool aan dat tot wederzijds begrip leidt. Het derde deel kan los van deel 1 en 2 worden gelezen en behandelt diverse factoren waar je ‘tegen aan loopt’ in het samenwerkingsproces. Dit deel helpt je de zaken vanuit een constructief perspectief te blijven benaderen en verder te komen in de samenwerking.

Een van de onderwerpen in het derde deel is vertrouwen. Hierin wordt geciteerd uit een column van wetenschapper, bestuurder en schrijfster Louise O. Fresco, geschreven in september 2018 en nog steeds actueel:

“Vertrouwen is zuurstof voor de geest en het hart, een mens kan geen oogwenk zonder. En net als kortstondig zuurstoftekort ernstige schade veroorzaakt, leidt vertrouwenstekort tot blijvende maatschappelijke en individuele schade.”

Van Drimmelen vervolgt met: “Het herstellen van vertrouwen in een maatschappij, in kameraden, in je (zaken)partner begint bij jezelf, de wil om je eigen vooroordelen, meningen, belangen, overtuigingen op tafel te leggen.”

Ik hoop dat deze woorden een aanmoediging zijn voor de lezer om samenwerking in de keten onbevooroordeeld en goed voorbereid vorm te gaan geven.

Credits: Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website