Jip Kelderman

“Aan de slag als trainee: Ontdek je eigen krachten”

Het is voor veel net afgestudeerde supply chain masterstudenten lastig om een antwoord te vinden op de vraag: “Welke baan past bij mij?”. Er worden  verschillende posities aangeboden, waaronder de rol als ‘trainee’. In de meeste gevallen doen starters een traineeship bij één bedrijf, maar hoe zit dit dan bij Set supply chain professionals (Set) waar je tijdens het Young Professional Program bij meerdere bedrijven werkt? We interviewden één van onze trainees om alle ins en outs van het proces en het werken als trainee te delen.

Door Lara Kuijpers. Je kunt dit interview ook in PDF lezen.

Hoe kwam je hier terecht?
“Tijdens mijn afstudeerfase werd ik benaderd door meerdere partijen, zo ook door  Set (voorheen Inspired-Talent). Destijds lag mijn focus nog niet bij het vinden van een baan, maar na mijn afstuderen heb ik zelf contact gezocht. Ik heb open kaart met iedereen gespeeld en gezegd dat ik de verschillende opties wilde vergelijken. Sommige partijen benaderde mij vrij agressief, maar Ujendre Ramautarsing, managing partner van Set supply chain professionals, liet mij rustig mijn eigen keuze maken. Uiteindelijk waren er twee factoren die voor mij de doorslag gaven: de diversiteit binnen het traineeship en de begeleiding door iemand die zelf uit het vakgebied komt. Destijds vond ik het namelijk lastig om te bepalen in welke rol ik zou willen beginnen. Het feit dat dit traineeship mij de mogelijkheid bood om bij meerdere bedrijven te werken op projectbasis sprak mij erg aan. Zo kon ik in relatief korte tijd ervaring op doen in verschillende functies. Daarnaast werd mij een mentor aangeboden die zelf ook een zeer ervaren supply chain professional is. Dit is vrij uniek, andere bedrijven konden mij dit niet bieden.”

Hoe ziet deze begeleiding eruit in de praktijk?
“De focus ligt op mijn persoonlijke ontwikkeling, en ik ben er blij mee en trots op wat dit mij de afgelopen twee jaar heeft gebracht. Ujendre kan mij begeleiden op momenten dat ik  het nodig heb, zowel op gebied van soft skills en persoonlijke ontwikkeling, als op de hard skills die in dit vakgebied
belangrijk zijn. Ik vind het prettig dat ik tijdens mijn projecten kan sparren met iemand met een deskundige en objectieve blik. Daarnaast krijgen alle trainees trainingen aangeboden waarbij we onze hard en soft skills verbeteren. We krijgen een persoonlijk trainingsbudget, wat wij in overleg uitgeven aan een training die past bij onze leervraag. Zo kun je bijvoorbeeld een Lean Six Sigma certificaat halen.”

Wat voor soort projecten heb je tot nu toe gedaan?
“Ik ben begonnen bij Nestlé als supply chain planner van het koffie-portfolio. Nestlé is een volwassen bedrijf als het aankomt op planning- en supply chain processen. Bij deze eerste opdracht was ik vooral operationeel aan het werk en hun volwassenheid heeft ervoor gezorgd dat ik onwijs veel heb kunnen leren. Ik leerde hier onder andere werken in SAP en ervaarde het verschil tussen demand en supply planning, maar ook de verschillende belangen in de organisatie van bijvoorbeeld Sales, Finance en Customer Service. Daarna ben ik gaan werken bij een compleet ander bedrijf,  namelijk de Koninklijke Vezet, waar alles draaide om zo efficiënt mogelijk produceren. In deze fabriek wordt verse groente en fruit verwerkt tot maaltijd groentemixen, fruitmixen of maaltijdsalades. Samen met de andere productie planners was ik verantwoordelijk voor het optimaliseren van het net geïntroduceerde productieschedule. Naast het operationele gedeelte was ik voornamelijk bezig met mensen van verschillende afdelingen bij elkaar brengen en samen ontdekken waarom er soms werd afgeweken van de planning. Na deze rol ben ik bij Karo Pharma gaan werken als supply chain planner, daar is het proces ingericht op basis van end-to-end planning, van leverancier tot klant. In mijn huidige project ligt mijn focus meer op het creëren van één gestroomlijnd proces, zowel binnen het supply team als met de andere afdelingen. Hier komen een aantal veranderingsprojecten bij kijken, zoals het implementeren van een ERP systeem, waar ik de lead had.”

Hoe is het om telkens bij een ander bedrijf te werken?
“Onwijs uitdagend vooral. Telkens kom je als nieuweling binnen en moet je samen met je nieuwe collega’s een project tot een succesverhaal maken. Tegelijkertijd moet je jezelf eigenlijk ook opnieuw bewijzen. Het team waar je geplaatst wordt is vaak al op elkaar afgestemd, het is altijd even  aanvoelen hoe je jezelf daarin positioneert. Maar wat je niet over het hoofd moet zien is dat het vaste team van trainees bij Set supply chain professionals hecht is, ondanks dat wij elkaar niet dagelijks zien. Elke uitdaging die we tegenkomen bespreken we samen. Dit geeft je het gevoel dat je altijd een team achter de hand hebt, waar je op dat moment ook werkt. Verder is het een pluspunt dat zodra een project klaar is, je gelijk een nieuwe uitdaging  klaar hebt staan. Ook al weet je misschien nog niet wát je volgende rol wordt, een ding weet je zeker: die nieuwe uitdaging komt er! Door het werken bij verschillende bedrijven leer je veel verschillende kanten van Supply Chain Management kennen in korte tijd. Elke keer dat je bij een  nieuw bedrijf begint, word je wijzer en sneller in het herkennen en structureren van de bedrijfsprocessen die je tegenkomt. Hierdoor kan je je beter aanpassen en makkelijker meepraten en wordt een switch steeds  minder ‘hard’. Uiteindelijk is elk bedrijf uniek, maar de basis van de processen lijken wel veel op elkaar. Bovendien geeft zo’n tijdelijke positie je ook de mogelijkheid om dingen bij de volgende opdracht anders aan te pakken, zonder dat je daardoor als inconsistent wordt ervaren.”

Eén van de kernwaarden van Set supply chain professionals is ‘betrokkenheid tonen’. Wat doe jij om een positieve invloed te hebben op het team waar je geplaatst wordt?
“Dat is een goede vraag, omdat dit verschilt per bedrijf en eigenlijk zelfs per persoon. Zelf probeer ik een nieuw team goed in te schatten en ons raakvlak te ontdekken. Ik ben oprecht geïnteresseerd in het verhaal van mijn collega’s. Het is belangrijk om een goede werkrelatie op te bouwen met als basis vertrouwen, zeker als je in relatief korte tijd een positieve bijdrage wilt kunnen maken in hun werk. Nu met COVID-19 betekent dit bijvoorbeeld dat ik strategisch plan wanneer ik naar kantoor ga, zodat ik mijn directe collega’s niet misloop. Persoonlijk contact blijft belangrijk. Ik heb vanaf eind februari 2020 bijna elke dag thuisgewerkt, wat best wel wennen was. Als je met collega’s aan een project werkt in een team waar je zelf nog vrij nieuw bent, is het lastig om in zo’n situatie de controle op de voortgang van het project te houden. Ineens zie je je collega’s niet meer ‘in real life’ en ligt in eerste instantie de focus vooral op het draaiende houden van de operatie. Wat ik heb gemerkt, is dat het belangrijk is om dagelijks contact te houden met je collega’s, zo zijn wij begonnen met dagelijkse  koffiebreaks. Op die manier blijf je op de hoogte van wat er speelt, hoe het écht met iemand gaat en hoe zijn of haar werk ervoor staat. Voor iedereen is er veel veranderd en het is mooi als je daar met je collega’s ‘samen’ doorheen kunt komen. Gelukkig konden we tussen de lock-downs door toch
live proosten, omdat we 1 juli onze deadline gehaald hebben en live zijn gegaan met een nieuw ERP-systeem.”

Wat zou je net afstudeerde SCM-master studenten willen meegeven?
“Blijf ontdekken! Het is natuurlijk makkelijk om bij je eerste supply chain baan te blijven hangen en te wachten totdat er boven jou een positie vrij komt. Echter, het is belangrijk om je te blijven ontwikkelen, hoe je dit doet is heel persoonlijk. In mijn geval betekent dat telkens aan een nieuw project beginnen bij een nieuw bedrijf. De afwisseling en groeiende hoeveelheid verantwoordelijkheden zorgen voor een enorm snelle leercurve. Daarnaast is het belangrijk om te reflecteren op je ontwikkeling. Ontdek je eigen krachten en probeer te achterhalen waar jij als individu binnen een bedrijf een positieve bijdrage kan leveren. Ook is het van belang om te leren van de mensen die al wat langer in het vak zitten. Zij hebben vakkennis en ervaring die je echt niet in de boeken terugvindt, maar wel heel waardevol is. Leer van ze door samen te werken en veel vragen te stellen.”

Naam: Jip Kelderman
Leeftijd: 25 Jaar
Opleiding: Bachelor Bedrijfskunde en Master Supply Chain Management

2018 - 2021: Trainee Young Professional Program Set (voorheen Inspired-Talent)
2018 - 2019: Nestlé – Supply Chain Planner
2019: Koninklijke Vezet – Productie Planner
2020 - 2021: Karo Pharma – Supply Chain Planner & Project Lead

Heb jij interesse in het supply chain traineeship neem contact op met Ujendre Ramautarsing: ujendre@setsupplychain.com of Evie Jetten: evie@setsupplychain.com. 

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website