7 vragen na 7 jaar

7 vragen na 7 jaar

Door: Ujendre Ramautarsing

Vandaag, 12 mei, precies zeven jaar geleden begon Maarten Peeters als eerste trainee bij Inspired-Talent. Een mooie aanleiding om te kijken hoe het met Maarten gaat en hem zeven vragen te stellen.

Maarten werkt nu bijna twee jaar als Supply Chain & Customer Sevice manager bij Opple Lighting in Europa. Opple is het grootste Chinese LED-verlichtingsbedrijf en in Eindhoven staat het Europese hoofdkantoor. Hij is verantwoordelijk voor Planning, Customer Service, Logistiek en IT voor de Europese markt.

1. Hoe komt je ervaring van het traineeship van pas in je job?

“De ervaring bij de verschillende bedrijven heeft me geleerd me snel aan te passen en productief te worden. Ik heb snel inzichtelijk hoe het plaatje er integraal uitziet qua processen, mensen en verbeterpotentieel. Ik kan me door mijn eigen ervaringen ook makkelijk verplaatsen in verschillende afdelingen en scenario’s.

En wat ik uit het traineeship meeneem is dat de focus op zelfontwikkeling tot resultaten leidt en dat motiveert me ook om actief bezig te zijn met de ontwikkeling van mijn team en mijn teamleden individueel.”

2. Hoe zorg je zelf voor dat je blijft leren?

“Ten eerste en vooral door mezelf in een uitdagende positie te blijven plaatsen. Als ik merk dat het te gemakkelijk wordt, vind ik wel een uitdaging door een ander doel te stellen of een nieuw project te starten. Bij Opple heb ik een brede verantwoordelijkheid waardoor ik regelmatig met onderwerpen in aanraking kom waar ik eigenlijk weinig kennis van had. Bijvoorbeeld EDI, ik wist wel wat het is, maar daadwerkelijke opzet er van heeft me al veel geleerd.

Daarnaast blijf ik lezen. Zowel vakinhoudelijk maar ook over leiderschap. Ik ben daarover ook anders gaan lezen. Leiding geven vereist een andere skill set dan supply chain management, hoewel er ook overlap is. Ik merk dat ik kritischer ben naar mezelf over bepaalde competencies omdat ze belangrijker zijn op het moment dat je zelf leiding geeft aan een team.”

3. Wat heb je van het afgelopen jaar geleerd met Corona in relatie tot Supply Chain management?

“Dit is tweeledig: Open communicatie is nog belangrijker dan ik dacht, zeker in tijde van disruptie. Je komt voor uitdagingen die je niet eerder hebt gezien en iedereen vraagt zich af hoe de nabije toekomst er uit ziet. Het is belangrijk om de beste informatie uit alle bronnen te krijgen, intern en extern, en dat vereist goede samenwerking. Een goede samenwerking begint bij vertrouwen en dus open communicatie.

Ten tweede het belang van robuustheid van je supply chain. Waar bouw je je zekerheden in? Naast toenemende onzekerheid in leveringen, hebben we te maken met een globale componentencrisis. Deze vereist dat we anders denken en anders keuzes maken dan we altijd gedaan hebben. We kijken nu anders naar voorraad, omdat voorraad ook een verkoopkans kan zijn in plaats van alleen een kostenpost.”

4. Zijn er de afgelopen zeven jaar ontwikkelingen geweest binnen de Supply Chain die je zeven jaar geleden niet had verwacht?

“Blockchain is er een, hoewel ik de praktijkvoorbeelden daarvan tegen vind vallen. Echt hele nieuwe ontwikkelingen of onderwerpen zijn er niet. Het theoretisch kader dat tijdens mijn studie meegegeven is, geldt grotendeels nog. Hoewel ik nu bezig ben de supply chain praktisch invulling te geven helpt deze theorie nog altijd enorm. Door IT kan veel sneller, makkelijker en beter. Mensen werken hierdoor zeker efficiënter of effectiever, bijvoorbeeld op het gebied van forecasting. In de basis is veel echter hetzelfde gebleven, alleen wordt het in nieuwe technologie verpakt.”

5. Welke tips heb je voor afstudeerders?

“Denk goed na wat je zelf belangrijk en leuk vindt en test dit ook door bijvoorbeeld een stageperiode. Zelf heb ik een verlengde stage gelopen van 9 maanden en hierin alvast de nodige werkervaring opgedaan. Daarnaast is het niet erg als je nog niet weet wat je wilt en daar gaandeweg achter komt. Focus op je persoonlijke ontwikkeling. Fouten maken is niet erg, zoek een omgeving waar je deze kan maken en mag groeien. Voor mij persoonlijk heeft het traineeship daarin goed gewerkt en me hele mooie kansen gegeven die ik vooraf niet had kunnen bedenken.”

6. Heb je tips voor jonge professionals die overwegen voor het eerst leiding te gaan geven?

“De vraag stellen aan jezelf waarom je leiding wilt gaan geven. Wil je met een team aan de slag, of wil je qua hiërarchie omhoog? Het antwoord bepaalt mede hoe je leiding gaat geven.

Zorg dat je een klankbord hebt, bijvoorbeeld in de vorm van een coach. Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Af en toe kunnen sparren met een buitenstaander is dan fijn. Ook trainingen zijn nuttig om bewust aan je ontwikkeling te werken.

Je zei altijd dat je eerst leiding aan jezelf moet geven voordat je andere leiding kan geven. Dat klopt. Als je voor jezelf weet waar je voor staat, hierin duidelijk bent en beslissingen neemt die in lijn hiermee liggen, dan creërt dat duidelijkheid. Maar ook kwetsbaar durven zijn als je tot het inzicht komt dat je beter linksaf dan rechtsaf had kunnen gaan.”

7. Toen we elkaar voor het eerst spraken voordat je bij Set supply chain professionals begon gaf je aan dat je sustainability belangrijk vindt. Hoe komt dat nu terug in je werk?

“Niet heel direct. Het product  dat wij leveren is belangrijk voor duurzaamheid, LED verlichting. Ik zou op termijn wel meer bezig willen zijn met duurzaamheid. Als supply chain professional kun je daarin veel betekenen omdat je de hele keten overziet. In mijn laatste maanden bij Set supply chain professionals twee jaar geleden heb ik nog een cursus duurzaam ondernemen gedaan. Ik kan dat nog breder toepassen, als ik eerlijk ben.”

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website