Joris Keizers

Interview Joris Keizers

Door: Jaike Locht en Nick de Fouw

Met ruim 20 jaar ervaring in Supply Chain Management behaalde Joris Keizers, Operations Director bij Veco, zowel de prijs ‘Process Miner of the Year 2016’ als ‘Logistiek Manager van het jaar 2017’. Hij realiseerde met zijn team verbetering van 30% of meer in Operations en Supply Chain, onder andere door Six Sigma en data science slim toe te passen. Zijn geheim? Daar proberen Jaike Locht en Nick de Fouw achter te komen in een interview met deze bevlogen professional.

Het begin van het Keizerschap

Als 22-jarige vond de net afgestudeerde econometrist het te vroeg om te gaan werken en hij besloot een PhD in Eindhoven te volgen over coördinatie van wiskunde en besturingsmodellen in de Supply Chain. Daarna ging Joris aan de slag als consultant waar hij in korte tijd veel projecten heeft gedaan en bij veel directies een inkijkje heeft gekregen: “Je leert enorm veel, maar na een paar jaar mis je leidinggevende ervaring die leeftijdsgenoten in de industrie al wel hebben.” Dit heeft hem doen besluiten na 5 jaar advies de overstap te maken van “alleen slimme dingen bedenken naar ook slimme dingen realiseren.” Hij ging aan de slag als logistiek manager en black belt bij Stork Prints. Vijf jaar later maakte hij de overstap van Stork Prints naar Veco.  

“Met het boek Operations Management 101 onder mijn arm begon ik bij hoofdstuk 1 alle klassieke punten te implementeren. Daar begon ik met structuren aanbrengen aan processen. Als econometrist geloof je in de maakbaarheid van de wereld, maar later kom je erachter dat er dingen zijn waar je geen invloed op hebt”. Daardoor heeft hij nu ook geleerd hoe belangrijk het is de juiste persoon op de juiste plek in het bedrijf te hebben. 

Veco-Challenge accepted

Dat klinkt goed, maar wat betekent dat in de praktijk? Veco is een bedrijf wat gericht is op productie van precisie-onderdelen, in de breedste zin van het woord. Ontwikkeling wordt meestal samen met de klant gedaan en daar komt veel nieuwe technologie bij kijken. In zijn huidige functie als operations director is Joris eindverantwoordelijk voor elk jaar goedkoper produceren, altijd op tijd leveren en ervoor zorgen dat het bedrijf kan meebewegen met de fluctuaties in de markt. Dit vereist dat het bedrijf in staat is om nieuwe technologieën snel op te schalen in productie. Veco’s belangrijkste technologie is ‘electroformeren’; een techniek die een product molecuul voor molecuul opbouwt en geschikt is voor productie van onderdelen met een hele nauwe tolerantie op hele kleine kenmerken, bijna op de vierkante micrometer nauwkeurig.  

Om deze ontwikkelingen in de industrie bij te houden, probeert Joris anders te kijken dan anderen en daardoor doet hij ook andere dingen dan anderen. “Een jaar of 5 geleden kwam ‘big data’ en ‘data science’ op. Ik ben toen online cursussen gaan volgen over deze onderwerpen. Ondertussen ben ik deze tools ook gaan toepassen binnen Veco. Het mooie aan deze technieken is dat – als je eenmaal de methoden begrijpt – de drempel om het te gaan gebruiken heel laag is, aangezien de meeste logaritmes en codes gewoon online te vinden zijn en je geen grote investeringen hoeft te doen.” Tijdens de online cursussen werd het snel duidelijk dat grote woorden als ‘big data’ en ‘proces mining’ terug te brengen zijn tot wiskunde uit de 17e eeuw. Echter, het kan tegenwoordig makkelijker toegepast worden door de computing power die nu beschikbaar is. De snelheid is dan ook een voordeel van proces mining 

Balans is cruciaal

Joris heeft proces mining geïntroduceerd bij Veco. Hij benadrukt dat het leuk is om met procesverbeteringen te beginnen, maar dat deze wel gedeeld moeten worden met de rest van het bedrijf om te voorkomen dat je een bottleneck wordt voor de collega’s om je heen. Proces mining toepassen in een project is voor hem geen doel op zich. Het is bij Veco daarom de laatste jaren toegevoegd aan de al bestaande toolbox van Six Sigma en LeanEén van de grote voordelen van proces mining is dat het inzichtelijk is voor iedereen; van operator tot CEO. Traditioneel wordt dit gecommuniceerd met grafieken en cijfers waar een groot deel van de mensen op afhaakt. Het is verleidelijk om mensen te kiezen die op je lijken en op dezelfde manier denken. Maar de uitdaging zit in de balans zoeken, zeker in een fabriek waar continue output en zeer hoge kwaliteit hand in hand moet gaan met innovatie.” 

Een goede mix tussen mens en machine dus? “Ja, daarmee kom ik terug op wat ik zelf ervaren heb; dat het belangrijk is de juiste persoon op de juiste plek te hebben. Een team moet niet alleen bestaan uit creatieve mensen, maar ook wat meer conservatieve en behoudende mensen die zich bezighouden met het borgen en verankeren van oorspronkelijke ideeën en richtlijnen. Het is nodig om de twee werelden naast elkaar te laten bestaan maar ook met elkaar te laten communiceren. Er werken bij Veco veel verschillende mensen van productiemedewerkers tot technologen met een PhD. Dat maakt het interessant om er te werken.”  

Veco heeft  jarenlang een sterrenkundige in dienst gehad, puur omdat hij wist hoe met grote datasets om te gaan. Daarnaast zijn sterrenkundigen gewend om naar patronen te zoeken, in hun studie zochten ze naar patronen in het heelal, maar bij Veco werd gezocht naar patronen in bijvoorbeeld productkwaliteit. Joris schetst ons een voorbeeld om dit proces inzichtelijker te maken: “We kunnen bij Veco gemakkelijk alle fouten signaleren in producten. Deze projecteren we dan op een kaart, de afbeelding van het product, en dan ontstaat er een heat map waar te zien is waar de meeste fouten zitten.” Dit geeft waardevolle informatie waar de engineers mee aan de slag kunnen om continue verbetering en hoge kwaliteit te waarborgen. 

De match tussen Veco en Joris

Anders dan anders is ook de locatie van Veco; het bedrijf is gehuisvest midden op de Veluwe, ver weg van de Randstad waar veel engineers werken en opgeleid worden. Deze plek en het aantal medewerkers maakt dat niet iedereen meteen geïnteresseerd is een functie bij Veco, maar ook hiervoor kiest het bedrijf een eigen aanpak. Ze laten mensen graag langskomen en “als ze hier binnen kijken, zijn ze altijd enthousiast. Bij ons staan ze dichter bij het product en hebben ze ook meer invloed op het bedrijf, in vergelijking tot grotere organisaties. Engineers voelen zich meer onderdeel van het bedrijf omdat ze direct met het product bezig zijn.” De prijzen die Joris gewonnen heeft, lijken ook te helpen bij het aantrekken van nieuw talent. 

Na doorvragen over wat Joris drijft om dingen ‘anders te doen dan anderen’ komen we erachter dat dit iets is wat hem al lang typeert. Zo is hij begonnen met bobsleeën omdat dat anders was dan wat veel mensen om hem heen deden. In zijn studententijd is hij zelfs Nederlands kampioen geweest. Topsport beoefenen heeft hem ook inzichten gegeven. “Sporters zijn erg resultaat gericht. Dit is niet iets wat je ontwikkelt, het zit in je karakter en zal je dus ook meenemen in je werk.” Zijn we hiermee tot de kern van het geheim gekomen; iets anders doen dan de rest, en je daarbij richten op resultaat? Wat ons betreft is wat Joris kenmerkt; als een van de weinige Supply Chain leiders koos hij ervoor zich bezig te houden met big data en proces mining om de performance van zijn team te verbeteren. 

Na negen jaar vindt Joris deze baan nog steeds interessant omdat het elk jaar weer verandert“De eerste vijf jaar heeft het bedrijf zich ontwikkeld en zijn we gegroeid met de mensen die er al waren. Dit is goed voor de winstgevendheid maar dodelijk voor vernieuwing in het bedrijf. In de laatste vijf jaar zijn er meer jonge mensen aangenomen en ook ervaren mensen uit andere industrieën.” Hierdoor is er een goede mix van kennis en innovatiekracht aanwezig, wat voor hem maakt dat Veco een bedrijf is waar hij trots op is 

Tips voor de toekomst: supply chain trends en jonge talenten

Joris verwacht dat de komende jaren automatisering en robotisering zullen groeien. Hij ziet kansen in bijvoorbeeld de robotisering van productvalidatie; testresultaten vastleggen en analyseren kan dan automatisch gebeuren. Als engineers dit combineren met hun creativiteit om oplossingen te verzinnen, biedt dit veel mogelijkheden. Daarnaast is er nog voldoende ruimte voor Veco om te groeien. “Wij gaan niet naar klanten toe om producten voor te leggen, maar klanten komen naar ons om samen iets te ontwikkelen. Er zijn weinig bedrijven die zoveel productvariatie hebben als Veco.” Hierdoor zijn ze dus minder gevoelig voor economische ontwikkelingen in een bepaalde industrie. Ook gaan de, vaak kleine producten, de hele wereld over. Ze worden op bestelling gemaakt en per vliegtuig vervoerd; een efficiënte Supply Chain dus.   

Joris geeft ons nog een tip voor jonge Supply Chain professionals. De volgende generatie raadt hij aan om je te blijven verwonderen over wat je ziet. “Denk dus niet ‘oh blijkbaar werkt het hier zo’, maar blijf kritisch over wat je ziet. Blijf je afvragen waarom dingen zijn zoals ze zijn.” Dit past in wat wij van Joris geleerd hebben; vraag je af wat je ziet, wat het resultaat moet zijn en of je dat op een andere manier kan bereiken dan anderen. Misschien worden we daarmee ooit Supply Chain professional van het jaar. 

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website