Onbekend Terrein

Onbekend terrein: Hoe ik mijn weg vond in de supply chain wereld

Door: Evie Jetten

Tijdens een presentatie die ik laatst (online) bijwoonde, werd mij de vraag gesteld: Had ik ooit verwacht dat ik in deze rol zou zitten? Mijn antwoord: Nee. En ik hoefde hier ook niet lang over na te denken. Waarom ik volmondig ‘Nee’ antwoordde naar mijn beeldscherm? Omdat ik nog geen jaar geleden in de, voor mij onbekende, wereld van Supply Chain Management(1) stapte. Bij recruitment had ik wel een beeld en met mijn sociale studies heb ik zeker vaardigheden geleerd die ik kon toepassen. Maar van ERP systemen en termen als 3PL, BOM, LDV, ROI, S&OP, had ik nog geen weet. Ik wist nog net wat orderpicken inhoudt, omdat mijn beste vriendin dit tijdens haar studie deed. En daar hield het wel mee op.

Inmiddels ben ik een aantal maanden en heel wat termen, vacatures en gesprekken verder. Er zijn een aantal dingen waar ik van heb geleerd en die ik wil meegeven aan eenieder voor wie supply chain ook onbekend terrein is, maar er meer over wil leren voor zijn werk of het interessant vindt om zich hierin te verdiepen.

  1. “Forecasts are always wrong”
    Als ik iets heb geleerd is het dat je in supply chain met veel onverwachte situaties te maken kan krijgen en deze kan je uit de weg gaan of omarmen. Niemand weet precies wat je moet doen, je kunt niet exact weten wat de toekomst brengt. Of zoals mijn collega zei: “Forecasts are always wrong.” Maar wat je wel ver gaat brengen is de juiste mindset: het uitwerken van verschillende scenario’s en bepalen hoe je ermee om kan gaan. Én het belang van samenwerking in de hele keten. Zoals Ujendre, managing partner Set supply chain professionals, eerder al schreef: “Mensen maken hierbij nog steeds het verschil.”
  1. Anderen laten vertellen
    Ik stapte dus een nieuwe wereld in en dat is wat ik leuk vind; ontdekken, nieuwe dingen leren en me verdiepen in processen én mensen. Mijn hart gaat niet sneller kloppen van spreadsheets in Excel en van SAP heb ik geen kaas gegeten. Maar wel van gesprekken met mensen die hierover vertellen, die zichzelf beschrijven als Excel-nerd, vertellen over de processen die ze hebben verbeterd en welke ambities ze hebben voor de toekomst. Ik probeer me te verplaatsen in de ander en zij die wel deze kennis hebben vertellen graag over hun vakgebied. Iedereen praat immers graag over iets waar hij/zij goed in is. Laat ze maar vertellen, want hoe meer je hoort, hoe meer je uiteindelijk begrijpt. Let wel, het is net als wanneer je de zolder opruimt; het wordt eerst altijd een grotere warboel en daarna krijg je meer overzicht.
  1. Meten is weten
    Vraag mij om het een en ander uit te zoeken en op papier te zetten en mijn eerste ingeving zegt: Word. Als afgestudeerde in Pedagogiek en Culturele Antropologie ben ik gewend om met kwalitatieve, hier en daar kwantitatieve, gegevens om te gaan. Tussen de regels lezen, onderliggende structuren onderzoeken en naar boven halen. Oftewel: voornamelijk veel tekst en relatief weinig cijfers. Toen Ujendre mij vroeg om het e.e.a. uit te zoeken en onder elkaar te zetten voor onze workshop deed ik dat netjes. Vervolgens kreeg ik de opmerking (met een lach): “Wat grappig dat je Word hebt gebruikt.” Meten is weten en daarvoor wordt geen Word gebruikt, want: lastig te vergelijken, filters toe te passen en informatie uit te draaien.
  1. Spelend leren
    Nadat ik mijn contract tekende in december 2019 heb ik direct een stapel vakbladen gekregen en me ingeschreven voor een online cursus op Coursera. Dit is uiteraard belangrijk om meer inzicht te krijgen in wat er speelt en je bekend te maken met de terminologie. Echter, wat me vooral veel inzicht heeft gegeven is het meedoen aan (online) games met mijn collega’s. We hebben met een team meegedaan aan The Blue Connection en The Fresh Connection van InChainge. Al spelend leren, iets wat vanzelfsprekend was tijdens mij studie Pedagogiek waarin je leert over ontwikkelingspsychologie van kinderen, maar wat niet minder belangrijk is naarmate je ouder wordt. Een aanrader om meer ervaring op te doen en je collega’s beter te leren kennen. Het beeld over supply chain wordt er niet simpeler van, maar de complexiteit en de beslissingen waar je mee te maken kan krijgen wordt veel tastbaarder. Want welke strategie kies je en hoe zorg je überhaupt voor alignement (afstemming) in de hele organisatie? Wat zijn de problemen aan de andere kant van de wereld die effect hebben op de keten? Zo kregen we te maken met piraterij en extreme weersomstandigheden; dit heeft effect op je voorraad en het (niet) tijdig kunnen leveren aan de klant.Bij Culturele Antropologie laten ze je verdiepen in processen dichtbij en ver weg van huis en de invloed van al deze ontwikkelingen op het dagelijks leven. Iets wat je in supply chain in de praktijk duidelijk merkt.
  1. How It’s Made
    Als het gaat om kennis opdoen op een manier die tastbaar is en dichtbij komt, kijk eens naar “How It’s made”. Deze documentaire achtige show laat zien hoe alledaagse voorwerpen (zoals kleding, eten, sportartikelen) worden gefabriceerd. En het geeft de complexiteit van supply chain weer. Weet jij hoe alledaagse producten als hardloopschoenen, pepermunt of magneetjes worden gemaakt? Al deze producten bestaan uit verschillende componenten. Des te meer componenten erbij komen, hoe complexer het is.


Of ik nu alles weet over supply chain?
 Zeker niet, het is een speelveld dat altijd aan verandering onderhevig is. Heb jij nog tips voor mij om mijn kennis te vergroten of vind je het leuk om je ervaring met mij te delen als supply chain professional of beginner, schroom dan niet om contact op te nemen: evie@setsupplychain.com. Je bent immers nooit te oud om te leren.


Voor mensen die niet bekend zijn met supply chain, een korte introductie:

[i] Supply Chain Management (SCM): de stroom van goederen en diensten die alles omvat (processen, systemen, mensen) van de productie van een product met grondstoffen tot de uiteindelijke levering en consumptie. Het omvat typisch fasen zoals productie, verzending, distributie en mogelijk retoursystemen.

infographic supply chain
Infographic supply chain from freepik.

Credits: Hiking photo by Jaime Reimer from Pexels

Klik
hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website