Overlevingstips quarantaine

Overlevingstips voor het starten van een nieuwe baan in quarantaine

Door: Eni van Bree

“Gefeliciteerd, je hebt de baan!” is wat je hoopt te horen een paar dagen nadat je na drie uur hebt besloten wat je gaat dragen voor je sollicitatiegesprek. Op 1 april (en gelukkig is dit geen grap) kreeg ik deze woorden ook te horen. Mijn eerste ‘echte’ bedrijfsopdracht was net een feit geworden, ik was in de wolken. En ik hoefde niet eens door een outfitcrisis te gaan. Tijdens mijn sollicitatiegesprek droeg ik mijn favoriete fuzzy slippers, een comfortabele sport legging en een zakelijk casual shirt. Skypes video reikt sowieso niet tot onder je schouders.

Nu, meer dan een maand later, heb ik me gerealiseerd dat het starten van een nieuwe baan in quarantaine niet zo uitdagend of raar is geweest als ik had verwacht. Daarom heb ik besloten om te kijken welke lessen ik kan trekken uit de afgelopen 4 weken. Dus, voor degenen onder jullie die bang zijn om aan boord te gaan van een bedrijf waar je nog nooit bent geweest, met collega’s die je nog nooit hebt ontmoet: Zie hier mijn 3 overlevingstips voor het starten van een nieuwe baan in quarantaine.

1. Vraag een organogram – vraag het zo nodig een miljoen keer

Het moeilijkste aan boord van een nieuwe organisatie vanuit huis is het feit dat je fysiek niet kunt zien wiens bureau naast wie staat, of wie naar welke manager loopt om updates te geven over situaties. Met andere woorden: De organisatiestructuur en hiërarchie is veel moeilijker te achterhalen wanneer iedereen tot dezelfde Skype of Microsoft Teams interface behoort. Probeer daarom een organogram te bemachtigen, liefst al voor het begin van deze nieuwe stap in je carrière.  Het bespaart je letterlijk uren om te proberen te begrijpen aan wie je rapporteert, of aan wie je bepaalde vragen moet (en niet moet) stellen.

2. Over de onhandigheid heen komen en naar elkaar zwaaien in een videogesprek

Ik werk nu een maand als onderdelenplanner en draag nog steeds meestal een comfortabele sportlegging als ik achter mijn bureau thuiskantoor zit, ook wel de keukentafel genoemd. De eerste paar dagen ontmoette ik veel van mijn collega’s via telefoontjes van Microsoft Teams. In plaats van handen te schudden, zwaaiden we naar onze camera’s of staarden we alleen maar naar elkaars profielfoto’s. Ondanks de aanvankelijke onhandigheid was ik verbaasd over het feit dat ik nog steeds het gevoel had dat we verbinding konden maken, alsof ik ze echt leerde kennen. Ik denk dat mensen je meer context gaan geven aan hun verhalen en gedrag dan in een regulier kennismakingsgesprek om het feit dat je elkaar niet in het echt kunt ontmoeten goed te maken. Als je goed oplet, zal dit je helpen om de onofficiële relaties en hiërarchieën binnen de organisatie net zo snel te doorgronden als je zou doen als je op de werkvloer rondloopt.

3. Screensharing als redder in nood

Met betrekking tot het aanleren van de werk gerelateerde taken en verantwoordelijkheden is de screensharing optie een redder in de nood. De uitvinders ervan verdienen een groot applaus. Het is gewoonweg verbazingwekkend. Als ik vast kom te zitten, kan ik gewoon een collega ‘pingen’, mijn scherm delen en mijn vragen stellen. Ik heb zin om op deze manier te leren hoe je je werk moet doen, wat een exponentiële toename van je leereffectiviteit oplevert. Niet alleen omdat je alle klikken vanaf het begin echt zelf moet doen, ook de uitleg moet preciezer en dus makkelijker te onthouden zijn. Mijn collega’s kunnen bijvoorbeeld niet letterlijk naar een knop op mijn scherm wijzen om uit te leggen wat een bepaalde systeemfunctionaliteit doet. Om die functionaliteit in de eerste plaats te vinden, moeten ze “de knop met de rode en blauwe cirkel direct naast de look-als-a-mountain-but-is-not-a-mountain-knop” beschrijven. Dit klinkt misschien als een tijdrovend proces, maar het zorgt ervoor dat ik de volgende keer meteen weet waar ik moet klikken.

Al met al werkt het starten van een nieuwe baan in quarantaine eigenlijk prima. Ja, ik werk voor een bedrijf waar ik nog nooit ben geweest, met veel collega’s die ik nog nooit heb ontmoet. En nee, het is niet altijd gemakkelijk of het leukste. Maar met deze overlevingstips heb ik mijn rol als onderdelenplanner binnen twee weken volledig kunnen vervullen. Zowel vanuit een persoonlijke ontwikkeling als vanuit een professionele inbreng heb ik mezelf, mijn collega’s en mijn managers verrast met de mogelijkheden om aan boord te komen van direct achter een keukentafel.

Credits: photo by Creative Lab from Shutterstock.

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website