Interview Secrid Sam en Daan

Samenwerken voor een duurzame, veerkrachtige keten

De Nederlandse B-corp Secrid focust op duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en samenwerking in de keten. Het bedrijf ontwerpt vanuit hun moderne hoofdkantoor in Den Haag handgemaakte en duurzame kaartenhouders en verkoopt deze in meer dan tachtig landen. Marielle, Anne en Thijs gingen in gesprek met Daan Bossink en Sam Smeets, respectievelijk Supply Chain Lead en Sustainability Strategy Lead.

Je kunt het interview ook lezen in pdf.

Thijs: Hoe is Secrid ontstaan?
Daan: De eigenaren van Secrid zijn begonnen met een ontwerpbureau. Los van verschillende grote ontwerpopdrachten hebben ze van 1997 tot 2007 de Bodycard verkocht. Een kunstof kaartenhouder beschermt tegen het buigen en breken van pasjes. In deze periode zijn er ongeveer 650.000 Bodycards geproduceerd. In de crisis van 2008 stopte veel ontwerpopdrachten en zijn ze de ‘card protector’ verder gaan ontwikkelen. De eerste aluminium kaartenhouders zetten ze met vrienden en familie aan de keukentafel in elkaar. Door de harde groei zijn vrij snel een deel van de productiewerkzaamheden overgenomen door een sociale werkplaats in Leiden. In een later stadium is er een leren hoes aan de kaartenhouder toegevoegd, waardoor het product meer de uitstraling van een portemonnee kreeg. Dit is hoe we onze wallet inmiddels in meer dan 170 verschillende soorten aanbieden.

Marielle: Waar liggen jullie uitdagingen op het gebied van duurzaamheid?
Sam: Als we het hebben over duurzaamheid kijken wij naar people, planet en profit. Hoe kunnen we bijdragen aan ‘people’ en ‘planet’, maar ook onze continuïteit waarborgen (profit). Daarnaast kijken we naar hoe we omgaan met onze mensen op kantoor, maar ook hoe we omgaan met andere spelers in de keten. Onze grootste uitdaging ligt op het gebied van milieu. Hoe kunnen wij onze impact op het milieu reduceren? We focussen op circulariteit en de levensduur van onze producten. We maken idealiter zoveel mogelijk gebruik van regeneratieve materialen en we geven materialen in onze producten een tweede toekomst. Dit vergt veel samenwerking met leveranciers. De leveranciers meekrijgen in onze plannen maakt het uitdagend.

Marielle: Werken jullie bewust samen met lokale leveranciers en sociale werkplaatsen?
Sam: Ja, er zijn verschillende redenen om het dichtbij huis te doen. We werken samen met ruim vijftig leveranciers, waarvan meer dan tachtig procent in Nederland zit. We hoeven minder voorraad aan te houden door deze korte afstanden en het is beter voor het milieu. Daarnaast is door de Europese standaarden de kwaliteit van de producten beter gewaarborgd en zijn de arbeidsomstandigheden in Europa vaak beter dan op sommige andere continenten. Deze inkoopstrategie zorgt voor een eerlijke supply chain. Ook heeft de gezamenlijke cultuur en taal voordelen voor de communicatie met onze leveranciers.

Daan: De korte lijnen met de leverancier dragen ook bij aan de veerkracht van onze supply chain. Lokaal inkopen en produceren zorgt niet alleen voor een duurzame operatie, maar creëert ook de mogelijkheid om snel te schakelen als er bijvoorbeeld een bestelling fout gaat. Daarom focussen we op intensieve samenwerking met lokale partners.

Thijs: Kijken jullie ook verder dan jullie eigen leveranciers? Dus verder stroomopwaarts in de supply chain?
Daan: Daarover gaan we wel in gesprek met onze leveranciers. Van sommige producten, zoals lederhuiden, eisen we dat ze afkomstig zijn van koeien in Europa. Dit doen we enerzijds voor de kwaliteit, maar ook voor het dierenwelzijn. Daarnaast stellen wij als doel om zoveel mogelijk in Europa en Nederland in te kopen en te produceren.

Sam: We willen vanuit duurzaamheidsoogpunt de hele keten transparant maken. Dit doen we door in persoon met leveranciers in gesprek te gaan om te achterhalen waar zij hun materialen vandaan halen. Ook delen we onze idealen. Vervolgens bedenken we samen hoe we verder op een lijn kunnen komen en hoe we gezamenlijk een volgende schakel in de keten in kaart kunnen brengen. We verbinden leveranciers met elkaar om de onderlinge samenwerking te versterken.

Thijs: Als jullie kijken naar risico’s de komende jaren, hoe bereiden jullie de supply chain daarop voor?
Daan: Doordat Secrid een financieel gezond bedrijf is, hebben we de ruimte om bepaalde keuzes te maken. Een van de risico’s zijn de stijgende energieprijzen waardoor sommige fabrieken sluiten. Door een grotere voorraad aan te houden bij onze subassemblage, waarborgen we onze productie voor een langere periode. Dat maakt onze supply chain veerkrachtiger.

Sam: Hiervoor hebben we in kaart gebracht welke componenten kritisch zijn voor ons eindproduct. Op basis hiervan zijn we de samenwerking aangegaan met onze leveranciers om ook hun risico’s te verlagen. Onze samenwerking met leveranciers is gebaseerd op vertrouwen en zonder contracten, en dat gaat heel goed. Wel spreiden we de risico’s door samen te werken met meerdere leveranciers die dezelfde soort producten kunnen leveren.

Anne: Dat lijkt mij best een uitdaging, om transparantie te creëren op gebied van duurzaamheid, als je werkt op basis van vertrouwen en zonder contracten.
Sam: We willen dat iedereen een eerlijk deel van de taart krijgt. We helpen onze partners ook met investeren, of het nu in materiaal of kennis is. Als wij een training hebben nodigen we hen ook uit mee te gaan. We zijn meer collega’s van elkaar en proberen echt samen te werken. Dat zorgt wel voor een vertrouwde basis waarmee we de transparantie in de supply chain in het kader van duurzaamheid kunnen vergroten.

Marielle: Dat is ideaal, maakt dit jullie daarom ook zo veerkrachtig?
Sam: Jazeker. Dat geldt voor de gehele keten. We zien dat door onze aanpak de leveranciers ook veel meer de samenwerking met elkaar zoeken, zonder dat wij daar bij betrokken zijn.

Daan:
Dat is echt tof om te zien. We willen bruggen bouwen en zorgen dat de leveranciers elkaar ook leren kennen. Dat doen we onder meer door jaarlijks een evenement te organiseren met en voor onze leveranciers. Dat levert hele leuke samenwerkingen op, die ook buiten de scope van Secrid vallen. Het is heel waardevol voor hen dat ze kennis kunnen delen. Doordat leveranciers bij elkaar langsgaan krijgen ze inzicht in elkaars processen, wat de samenwerking versterkt.

Anne: Los van de leveranciers, waar zien jullie nog meer uitdagingen in de keten? Bijvoorbeeld richting de klant?
Sam: Ook daar zijn we in gesprek over duurzaamheid. Het is voor ons van belang dat een product zo lang mogelijk meegaat. Hierin spelen onze retailers een belangrijke rol. We hebben een repair kit ontwikkeld die we gratis aan de retailers leveren. Met deze kit kunnen zij onze producten onderhouden en repareren. De consument kan nu dus naar een lokale retailer voor reparaties, waardoor we de levensduur van ons product verlengen.

Anne: Welke rol speelt veerkracht in jullie human resource management?
Daan: Wij kijken naar wie je bent als persoon. De waarden van een individu zijn voor ons belangrijker dan het papiertje wat je hebt. Uiteraard zijn affiniteit met de functie en vaardigheden belangrijk, maar waarden die aansluiten bij die van Secrid zijn belangrijker. Door de cultuur in het team te behouden, blijf je als team veerkrachtig. Binnen onze organisatie krijg je veel verantwoordelijkheid en vrijheid. Dat geeft veel energie en draagt bij aan het succes van Secrid, maar het moet wel bij een individu passen.

Sam: We hebben geen hiërarchie binnen onze organisatie. Daardoor zijn mensen bereidwillig om taken van elkaar over te nemen. Transparantie creëren over wat er speelt in de organisatie en op persoonlijk vlak is heel belangrijk voor onze veerkracht. Daarnaast dragen de fijne werkomstandigheden bij aan de weerbaarheid en flexibiliteit van ons team. Zoals een gezonde lunch, een fietsplan, yoga- en mindfulness sessies, en, indien gewenst, toegang tot mentale hulp van professionals.

Marielle: Jullie hebben een B-corp certificaat gehaald in 2021. Dit is een mijlpaal. Wat is jullie eindstation?
Sam: Duurzaamheid heeft geen eindstation. Het doel is niet om de B-corp score te verhogen, maar om verantwoord te ondernemen. De B-corp vragenlijst helpt ons voornamelijk om verbeterpunten te vinden waar we zelf nog niet aan hadden gedacht en om progressie te meten. Ons doel is om in 2030 onze impact op klimaatverandering, waterverbruik en energieverbruik met 75% te hebben gereduceerd ten opzichte van 2019.

Thijs: Hebben jullie nog tips voor jonge professionals om mee te nemen in hun carrière?
Daan: Goed luisteren heeft mij veel gebracht. Gooi jezelf in het diepe, daar word je uiteindelijk sterker van. Zorg dat je open staat voor feedback, want je bent nooit uitgeleerd. Kijk bedrijfsbreed naar wat jouw handelen en keuzes voor effect hebben op andere afdelingen of schakels in de keten. Zorg dat je met partners in de keten om de tafel gaat, hen begrijpt en feedback uitwisselt.

Sam: Stel de ander vragen en leg verbinding met elkaar. Zorg eerst dat je iemand helemaal begrijpt voordat je zelf begrepen kan worden. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om alleen maar te zenden naar iemand van wie de emmer al overloopt. Het is effectiever om eerst te begrijpen wat iemand nodig heeft, voordat je samen nieuwe ideeën kunt uitwerken. Dat geldt zowel voor samenwerking in onze keten als voor samenwerking tussen collega’s.

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website