Bert van Son

De duurzame supply chain van MUD Jeans – deel 2

Door: Marielle van Gastel en Mirjam Hulsebos

“We doen het op alle fronten anders dan andere spelers in de fashion industrie”

In deel 1 van dit artikel beschreven we waarom de kostprijs van MUD Jeans door reclycling veel hoger ligt dan die van jeans die van nieuwe katoen wordt gemaakt. Dat MUD Jeans de broeken desondanks tegen een marktconform tarief kan verkopen, komt doordat het bedrijf niet alle modetrends volgt, waardoor collecties lang houdbaar zijn. Wat MUD Jeans al negen jaar doet, wordt nu een nieuwe trend in modeland. “Gucci heeft onze slogan van ‘seasonless fashion’ zelfs overgenomen”, lacht Van Son. “We doen af en toe een ander soort washing en voegen één of twee mode-items toe, maar de basiscollectie is altijd dezelfde. Daardoor hoeven we nooit een MUD Jeans in de uitverkoop te doen.” Zelfs met dit businessmodel komt MUD Jeans met alle modellen, washings en maten op 2000 SKU’s.

Waar het voor een ‘normaal’ modemerk een helse klus is om overstock en out-of-stock te beperken, heeft MUD Jeans die stress niet. “Als je iedere zes weken een nieuwe collectie maakt, zijn lead-times heel belangrijk. Maar als de collectie een lange levensduur heeft, kun je de productie lang van tevoren plannen en is het niet zo tijdkritisch. Wij kunnen het ons veroorloven om onze fabrikanten te laten produceren op het moment dat zij overcapaciteit hebben. In onze fabriek in Tunesië hebben mensen gewoon een achturige werkdag. Dat heb ik in de veertig jaar dat ik in de mode-industrie werk nog nooit gezien”, zegt Van Son.

Compleet ander businessmodel

Dit laat wel zien dat het produceren van gerecyclede kleding alleen niet genoeg is om de mode-industrie duurzaam te maken. Naast de milieu-impact heb je immers ook te maken met de vaak slechte arbeidsomstandigheden in de stoffenfabrieken en naaiateliers. Daarnaast kun je een markt nooit volledig circulair maken als consumenten producten die nog goed zijn maar gewoon weggooien omdat ze wat anders willen. Van Son zegt dan ook: “Als je deze industrie duurzamer wilt maken, moet je je hele businessmodel overdenken. De markt produceert vandaag de dag vier keer zoveel kledingstukken als vijftien jaar geleden. Dat komt doordat de meeste merken denken dat het niet meer genoeg is om een zomer- en een wintercollectie te hebben; iedere zes weken hangt er een nieuwe collectie in de winkels. De industrie stimuleert enorm dat we maar blijven kopen. Van dat hele idee moeten we af.” Hij draagt de vele initiatieven gericht op het verkopen van tweedehands kleding dan ook een warm hart toe. “Dat draagt bij aan het bewustzijn van consumenten hoe vervuilend de kledingindustrie is. Het laat ze zien dat er een alternatief is.”

Hoe meer van die duurzame alternatieven er naast elkaar bestaan, hoe beter het is, vinden beide heren. Want het zet een beweging in gang. Van Son: “Toen wij negen jaar geleden begonnen met het terughalen van jeans om ze te recyclen, waren wij de enige. Er bestond niet eens een woord voor. Tegenwoordig heet het ‘extended producer responsibility’ en zie je het in heel veel markten. Steeds meer merken omarmen de circulaire economie en willen geen geld meer verdienen aan het verkopen van slecht gemaakte spullen die snel kapot gaan, waardoor de consument al snel weer een nieuwe aankoop moet doen.”

Vijgeboom droomt hardop van een andere wereld, waarin dit businessmodel normaal is: “Wereldwijd wordt er ieder jaar 124 miljard kilogram katoen verbouwd en geoogst. Stel je eens voor hoeveel het betekent voor het watergebruik, de biodiversiteit en de herplant van bossen als je de helft van die katoen niet meer hoeft te verbouwen.”

Door het lezen van het boek Abundance van Peter H. Diamandis raakte hij overtuigd van het feit dat die betere wereld haalbaar is, zonder dat we direct afstand hoeven te doen van onze welvaart. “Je hebt een stroming die denkt dat je per se moet minderen om duurzamer te worden. Maar dit boek laat zien dat je heel veel kunt bereiken door dingen anders te doen. Door te kiezen voor andere businessmodellen. Wij maken dat bij MUD Jeans in de praktijk waar. Dingen die bij multinationals niet kunnen, doen wij gewoon. We laten zien dat het werkt, dat je een economisch gezond bedrijf kunt bouwen op een duurzaam en circulair businessmodel. Als je maar bereid bent om dingen fundamenteel anders te doen.”

Sustainable Retailer of the Year

Hij heeft er slapeloze nachten van gehad en grijze haren van gekregen, maar “ik heb in de afgelopen negen jaar met MUD Jeans meer geleerd dan in de veertig jaar daarvoor”, zegt Van Son. En hoewel hij weet dat hij sommige dingen niet kan veranderen – “ik ben wel eens in Den Haag wezen lobbyen voor het afschaffen van de BTW op gerecyclede kleding, want er is immers al een keer BTW over betaald. Vonden ze een onhaalbaar idee” – is hij voornamelijk positief over datgene waar hij wél impact kan maken. “Wij scoren hoog op de lijst van B-Corp bedrijven. In de Benelux staan we op de vijfde plaats, achter organisaties als de Wereldbank en Tony’s Chocolonely. We zijn uitgeroepen tot Sustainable Retailer of the Year in Nederland. En we zijn één van de drie genomineerden voor Coolest Dutch Brand. Het mooie is dat we door die verkiezingen een ander publiek bereiken dan de mensen die we normaal bereiken met onze social kanalen en ons merk.”

Trots laat Van Son een video zien van Jennifer Hofman, waarin zij vertelt dat MUD Jeans niet zomaar een duurzame spijkerbroek is, maar een beweging. “Kijk, zij heeft het helemaal begrepen!”

Betere concurrentiepositie op de arbeidsmarkt

Mochten bedrijven na het lezen van deel 1 en 2 van dit artikel nog niet overtuigd zijn dat een businessmodel dat geeft om people and planet ook financieel duurzaam kan zijn, dan geeft Van Son tot slot nog een laatste reden om je eigen strategie te overdenken. “Iedereen heeft moeite om het schaarse talent dat er is te werven en aan zich te binden. Door COVID leek de arbeidsmarkt even iets ruimer te worden, maar dat is nu ook alweer achterhaald. Toch hebben wij geen enkele moeite om nieuw talent te vinden. Sterker, zij vinden ons. Met name doordat wij B Corp zijn ontvangen we wekelijks sollicitaties van hoogopgeleide mensen met een enorm sterke intrinsieke motivatie. We kunnen kiezen.”

Vijgeboom ziet dat steeds meer bedrijven werk gaan maken van duurzaamheid. “Veel bedrijven grijpen COVID aan als kans om een groene herstart te maken. En ik zie heus wel dat dat lang niet overal gebeurt, maar ik ben optimistisch. Hoewel de tijd begint te dringen, is het nog niet te laat.” Van Son sluit zich erbij aan: “Wat onze generatie heeft neergezet is volslagen onhoudbaar. Maar dat betekent niet dat we die fouten niet kunnen herstellen. We moeten daar alleen wel nu mee beginnen als we voor onze kinderen een betere wereld willen achterlaten.”


MUD Jeans cadeaubon

Rond je een traineeship af bij Set supply chain professionals of bereik je een andere mijlpaal die belangrijk is voor jou en voor ons, dan krijg je van ons een cadeaubon die recht geeft op korting op een MUD Jeans. Zo kom je goed én verantwoord voor de dag.

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website