Jasper Ligthart van Betronic

In gesprek met Jasper Ligthart van Betronic

“Wij vragen onze leveranciers open en transparant te zijn over de problemen die er spelen”

Jasper Ligthart werkt bij Betronic als Chief Operations Officer (COO). Een bedrijf dat innovatieve elektronica zowel ontwikkelt als produceert voor andere ondernemingen. Vijfenveertig jaar geleden startte Betronic als ontwikkelingsbureau, later werd het ook een productiebureau. Betronic werkt aan de ideeën van klanten. Jasper: “Wij ontwikkelen en produceren in opdracht van de klant, deze nieuwe ontwikkelingen worden door onze klanten gebruikt om hun concurrentiepositie in de markt te versterken.” De elektronica-ontwikkeling en de aansturing van de supply chain gebeurt vanuit Amsterdam. In Shanghai hebben ze een eigen productielocatie. Jasper werkt vanuit Amsterdam en is verantwoordelijk voor de aansturing van de productie. Jill en Freek gingen met hem in gesprek over resilience in de Supply Chain en wat veerkracht voor hem betekent.

Je kunt het interview ook lezen in pdf.

Freek: Als eerste, die productielocatie in China, hoe zit dat?
Jasper: “Die locatie hebben we helemaal zelf opgezet in coronatijd. Dat is nu anderhalf jaar geleden. Omdat je er in deze tijd niet heen kan, organiseer je het anders. We hebben goed nagedacht welke beslissingen er vanuit Amsterdam worden genomen en welke lokaal, aangezien we op afstand niet overal invloed op kunnen uitoefenen. Daardoor kom je van tevoren tot een duidelijke afstemming. Het verloopt eigenlijk super gestructureerd. Je laat meer aan hen over. We zouden er nu eigenlijk wel heen willen voor de fine tuning. Sommige zaken kun je niet van een afstand regelen en moet je face to face bespreken. Maar de coronaregels zijn daar strenger, helaas.”

Jill: Hoe gingen jullie om met de strenge lockdowns in China waarin de fabriek ook dicht moest?
Jasper: “Dat was heel lastig. We zijn heel april dicht geweest. Het belangrijkste is om voorraden aan te houden in de keten, waarbij we specifiek voorraden aanhouden op plekken waarbij je niet in de problemen komt als China op slot gaat. We werken samen met leveranciers die een warehouse in Europa hebben en een in China. Gaat China voor een langere tijd op slot, dan kunnen we nog vooruit. Daarnaast is de beschikbaarheid van onderdelen een van de grootste uitdagingen die we in de elektronische markt hebben.”

Freek: Zoals van chips?
Jasper: “Ja, begin van dit jaar was het helemaal verschrikkelijk. Op dit moment is het wel stabiel, maar stabiel slecht. Ik zeg tegen mijn klanten dat ze zeker minimaal een jaar van tevoren moeten weten wat ze nodig hebben. Dan nog weet ik niet zeker of een jaar haalbaar is. De verwachting is dat het geleidelijk beter wordt. Deze situatie van een sterkere vraag dan aanbod duurt naar mijn verwachting nog wel vijf jaar. Zodra we in de gaten hadden wat er speelde, zijn we onze klanten gaan uitleggen wat er aan de hand is. Daarmee probeerden we begrip te krijgen.

Daarnaast hebben wij als voordeel dat we onze producten heel goed kennen. Zo kunnen we onderzoeken of er alternatieven zijn voor de onderdelen. Als laatste stap kunnen we een redesign uitvoeren. Dat betekent dat we een bestaand product opnieuw ontwerpen zodat er een andere nieuwe chip in kan. Dat herontwerpen komt steeds vaker voor. Vooral door de woekerprijzen die er gelden. Je ziet dat er voor chips, die normaal gesproken tweeënhalve euro kosten, nu zonder blikken of blozen honderdtachtig euro gevraagd wordt.”

Jill: Hoe zorg je voor een duurzame relatie met jullie partners?
Jasper: “Wij introduceren iedere twee, drie maanden een nieuw product. Er gaat af en toe wel eens een product uit, maar er komt meer bij dan dat eruit gaat. Ieder product is weer net even anders en ieder product heeft andere uitdagingen. We vragen dus best wel veel van onze partners. Wij zijn daarom veel in gesprek met, in ieder geval, onze grote producenten en leveranciers. Het belangrijkste is dat je begrip hebt voor de problemen die er zijn.

Wij vragen onze leveranciers zo open en transparant mogelijk te zijn over de problemen die er spelen, zodat we ook samen kunnen kijken wat de beste oplossingsmogelijkheden zijn. Daarvoor moet je aan de voorkant goed selecteren met wat voor partijen je in zee gaat. Welke partijen passen goed bij ons? Welke partijen tonen flexibiliteit?”

Jill: Wat verwacht je dat de supply chains van de toekomst nodig hebben om weerbaar te blijven?
Jasper: “Ik denk dat er qua informatievoorziening en transparantie van data in de supply chain nog veel te winnen valt. Het vervoeren van fysieke goederen in onze business is niet zo spannend, maar er is nog veel winst te behalen in het juist bevestigen van onze levertijden naar de klant. Wat zijn op het moment van bestellen de exacte levertijden van de benodigde onderdelen en hoe krijg je deze, in tegenstelling tot nu, accuraat en duidelijk gepresenteerd naar klanten.”

Freek: Hoe zorg je ervoor om als team veerkrachtig te blijven?
Jasper: “We werken in een stressvolle omgeving met veel internationale leveranciers. Dat leidt soms tot moeilijk werkbare situaties en een hoge druk. Daarom is het belangrijk dat we binnen onze organisatie heel relaxed met elkaar omgaan. We hebben een platte organisatie, je kan bij iedereen terecht. Van de directie tot een collega die naast je zit. Daarnaast letten we op elkaar. Als je ziet dat mensen ergens mee zitten, dan besteed je aandacht aan hen. We bespreken problemen en blijven er niet meezitten. Als je een probleem deelt met iemand, dan zijn die problemen al een stuk makkelijker of lichter.”

Jill: Hoe zorg je dat je zelf veerkrachtig blijft?
Jasper: “Ik ben een positief ingesteld persoon. Als er zich iets voordoet, is mijn instelling: dat gaan we fixen. Volgens mij is het belangrijk om flexibel met verschillende situaties om te kunnen gaan. Als je binnen supply chain management continu problemen ziet, heb je helemaal geen leuke baan. De uitdaging geeft mij energie en daarbij is balans houden belangrijk. Hard werken is lekker, maar je moet ook je eigen dingen naast je werk blijven doen. Als ik het heel druk op mijn werk heb en ik ga niet sporten, dan heb ik een slechte week. Kan ik gewoon lekker sporten, is er niks aan de hand.”

Jill: Ik kan juist nog wel eens denken: o jee, wat nu? Daar moet ik nog in leren.
Jasper: “Ja, je moet echt vlieguren maken. Op een gegeven moment weet je dat je wel een oplossing vindt. Toen ik hier net een maand werkte, dacht ik ook: het gaat helemaal mis hier. Het was heel geruststellend dat een van de directeuren toen tegen me zei: ‘Jasper, we lossen altijd alles op, maak je geen zorgen.’ Dat is ook zo. Soms moet je dat even horen. Het komt altijd wel goed.”

Photo Credits: Betronic

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website