Better Time Stories

Better Time Stories

Veerkracht is weerbaar zijn wanneer je tegen problemen aanloopt en je kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Veerkracht is dan ook essentieel voor mensen die huis en haard ontvlucht zijn vanwege oorlog en zich noodgedwongen moeten vestigen op nieuwe, onbekende plekken. Vooral voor kinderen is het moeilijk om de draad weer op te pakken, op afstand van hun familieleden en vrienden en ver weg van boeken in hun eigen taal. Andriy Shmyhelskyy, geboren in Oekraïne maar sinds 2014 woonachtig in Amsterdam, zag van dichtbij hoe ingewikkeld deze gedwongen afstand en scheiding tussen familieleden is. Daarom richtte hij Better Time Stories op, een non-profit organisatie met als missie licht brengen in het leven van Oekraïense vluchtelingkinderen. Better Time Stories levert tweetalige boeken voor kinderen van drie tot zeven jaar oud, die familieleden op afstand via een app kunnen voorlezen. Dit brengt kinderen dichterbij hun achtergebleven familieleden en helpt hen om een nieuwe taal te leren. De boekenpakketten met daarin vijf tweetalige boeken worden gefinancierd middels donaties en vervolgens opgestuurd naar de kinderen.

Het initiatief wordt gerund door vrijwilligers en met behulp van de NO5 Foundation. Daarnaast krijgen Marit en Thijs de kans van Set om ervaring op te doen binnen de dynamiek van deze non-profit organisatie. Thijs en Anne praten met Frans Pannekoek, voormalig Chief Operations Officer van Tony Chocolonely en een van de vrijwilligers die zich inzet via de NO5 Foundation. Je kunt het interview ook lezen in pdf.

Anne: Welke persoonlijke uitdagingen brengt het werken voor dit initiatief met zich mee?
Frans: De uitdaging binnen een goed doel is dat je zal moeten meebewegen met het plan van de eigenaar, maar daarnaast iets praktisch haalbaar wil maken. Iedereen levert vrijwillig een bijdrage, wat het soms moeilijker maakt om iets voor elkaar te krijgen. Je moet dingen netjes vragen en dankbaar zijn voor de bijdrage die ze leveren. Dat maakt het diplomatieker. Je moet dus dingen voor elkaar krijgen puur door je relatie, je enthousiasme en je overtuigingskracht. Dat is heel anders dan in een hiërarchische structuur waarin je afspraken kan maken en mensen daarvoor accountable kan houden.

Anne: Wat zou je mensen willen meegeven die op zoek zijn naar zingeving in hun werk?
Frans: Zingeving is heel belangrijk in je werken, idealiter op een plek waar zingeving samenkomt met je kennis en ervaring, zodat je echt waarde toevoegt en kan excelleren. Zoek daarom vrijwilligerswerk in jouw professie. Dan leer je om jouw kwaliteiten en inzichten in een ander perspectief te plaatsen. Zo kun je vanuit daar ook daadwerkelijk iets bijdragen. Ook binnen commerciële organisaties kan je zingeving vinden. Blijf altijd oprecht nieuwsgierig en onderzoekend. Vraag jezelf af waarom bepaalde dingen gebeuren en onderzoek de mechanismes tussen bepaalde schakels in de keten. Door daar in te duiken en opzoek te gaan naar verbeterpunten, ontstaat er ruimte om impact te maken, waarde toe te voegen en/of kosten beter te alloceren en de keten dus daadwerkelijk te verbeteren. Zorg dan wel dat je een deel van de besparingen herinvesteert in de keten, zodat alle ketenpartners ervan profiteren.

Anne: Waarom is veerkracht van belang voor Better Time Stories?
Frans: Het feit dat vrijwilligers de organisatie draaiende houden, brengt uitdagingen met zich mee. We zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers, en die kan veranderen. Daarom is het ook zo mooi dat we door de samenwerking met Set onze capaciteit kunnen waarborgen. Als wij de trainees van Set in kunnen zetten wanneer zij tussen opdrachten in zitten, maakt dat de overdracht van de werkzaamheden gemakkelijker en wordt de stabiliteit van onze organisatie versterkt. Dat maakt de organisatie van Better Times Stories veerkrachtiger. En het mes snijdt aan twee kanten. Voor Set is het een mooie manier om bij te dragen aan een goed doel waarin de trainees hun supply chain kennis en ervaring kunnen inzetten en daarnaast de trainees ervaring op te laten doen in een non-profit setting.

Thijs: Zeker, het is heel leerzaam voor mij om verschillende ervaringen op te doen aan het begin van mijn carrière. Dat is ook de reden dat ik voor Set heb gekozen. Dat ik nu de kans krijg om bij een non-profit organisatie maatschappelijke impact te maken, had ik van tevoren niet gedacht. Het laat zien dat ik in periodes tussen opdrachten in ook ervaringen op kan doen en kan werken aan mijn ontwikkeling. Daarnaast geeft het mij energie en zingeving om bij te dragen aan zo’n mooi initiatief. Dat Set mij die mogelijkheid biedt, is heel mooi. Het is een voorbeeld van de aandacht vanuit Set voor mijn ontwikkeling en van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf.

Nog te veel Oekraïense kinderen missen de stem van hun achtergebleven familieleden en kunnen een boekenpakket goed gebruiken. Met een donatie van 15 euro breng je al licht in het leven van een Oekraïens gezin. Houd daarnaast onze social-media in de gaten en spread the word. Voor meer informatie, sponsormogelijkheden of andere vragen, neem gerust contact op via support@bettertimestories.com of kijk op www.bettertimestories.com.

Photo Credits: Better Time Stories

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website