Pien Smit

Interview met Pien Smit

The Good Roll vindt antwoord op resilience vraagstuk in Ghana

Een product wat iedereen dagelijks gebruikt een stukje beter en leuker maken voor de wereld. Dat idee stond aan de basis van The Good Roll. Vijf jaar later staat er een eigen pand in Weesp en levert het bedrijf honderd procent boomvriendelijk en duurzaam toiletpapier aan zowel particulieren als bedrijven. Deze scale-up maakt impact op verschillende vlakken. Zo biedt het bedrijf kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, verkoopt het alleen gerecycled of bamboe wc-papier en gebruikt de onderneming de helft van de nettowinst om toiletten te bouwen in Ghana. Thijs en Carola (supply chain trainees bij Set) interviewen Pien Smit, begonnen als Floormanager en inmiddels Director of Smooth Operations.

Tijdens een inspirerende rondleiding vertelt Pien over haar rol en de uitdagingen in de interessante supply chain van The Good Roll. Je kunt het interview ook lezen in pdf.

Carola: Wie is Pien en wat doe je allemaal voor dit leuke bedrijf?
“Ik werk sinds anderhalf jaar bij The Good Roll en ben nu 28 jaar. Binnen het bedrijf ben ik verantwoordelijk voor Operations, HR en Finance. Daarnaast ben ik een deel van mijn tijd bezig met de activiteiten in Ghana. Tijdens een eerdere baan bij een duurzaam cateringbedrijf, heb ik geleerd dat door steeds kleine dingen te verbeteren je uiteindelijk samen grote stappen kan zetten. Die gedachte neem ik mee bij The Good Roll. Ik probeer er elke dag voor te zorgen dat er iemand blijer wordt, of dat nu iemand in de werkplaats is, ikzelf of iemand in Ghana. Als iedereen een klein beetje bijdraagt, kunnen we de wereld verbeteren.”

Thijs: Wat betekent supply chain resilience voor The Good Roll?
“Veerkracht is erg belangrijk voor ons omdat we als scale-up veel veranderingen doormaken. De veranderende omstandigheden, zoals de stijgende energie- en transportkosten, maar ook de personele bezetting zijn uitdagingen. Het komt bijvoorbeeld soms voor dat als er een grote order ingepakt moet worden iedereen moet helpen, ongeacht je functie. Daarnaast raakt het groeiend tekort aan gerecycled papier ons. Dus genoeg interne en externe uitdagingen waar veerkrachtig handelen van belang is.”

Carola: Hoe gaan jullie met het tekort aan gerecycled papier om?
“We wisten dat een oplossing nodig was voor dit probleem. Daarom hadden we al gezocht naar een alternatieve grondstof: bamboe. Bamboe wordt vooral in China geproduceerd, dus ook daar zit je met de stijgende transportkosten. Vandaar dat we onze contacten en netwerk hebben ingezet om in Ghana een fabriek voor bamboe wc-rollen te starten. Hiermee geven we de Ghanese boeren een extra inkomstenbron, zorgen we voor economische activiteit en garanderen we onze eigen toevoer van grondstoffen. Uiteindelijk is het ons ideaalbeeld om volledig over te stappen van gerecycled papier naar bamboe.”

Carola: Dat is een tastbaar voorbeeld van hoe jullie supply chain resilience in de praktijk brengt. Als je kijkt naar persoonlijke veerkracht. Hoe belangrijk is dat in jouw functie?
“Toen ik van de Hotelschool afkwam, ging ik via mijn netwerk aan het werk bij een duurzaam catering bedrijf. Ondanks dat ik niks met duurzaamheid had, raakte ik daar geïnteresseerd in het onderwerp. Ik heb er uiteindelijk heel veel geleerd. Ook heb ik de basis gelegd voor het werk wat ik nu doe: door kleine stappen een duurzame verandering bewerkstelligen. Kijkend naar mijn persoonlijke veerkracht geloof ik dat iedereen verantwoordelijk is voor het succes van je eigen reis. Ik krijg veel energie van creatief zijn, openstaan voor oplossingen en samen zorgen voor een stukje impact. Als ik de oplossing niet weet, dan heeft iemand anders uit het team die wel. Zo kwam er een grote order binnen vlak voor Koningsdag. Veel werknemers waren vrij en ik had geen idee hoe we dit voor elkaar zouden krijgen. Gelukkig kwam mijn collega op het idee om de order als een evenement te zien, wat ik gewend was vanuit mijn eerste baan. Uiteindelijk hebben we als team tot diep in de nacht doorgewerkt en de order op tijd verzonden.”

Carola: Welke eigenschappen vind je belangrijk voor nieuwe werknemers in jullie team?
“Doorzettingsvermogen en intrinsieke motivatie. Wij zijn een scale-up die gewoon heel hard wil gaan, dan is het belangrijk dat onze werknemers intrinsiek gemotiveerd zijn om de maximale output te krijgen. Je moet echt geloven in ons verhaal, in wie we zijn en welke impact we willen maken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je initiatief toont ook al maak je soms fouten. Niet alles hoeft goed te gaan zolang je maar eerlijk bent, aangeeft dat je het niet weet en om hulp vraagt. Iedereen zit er wel eens doorheen of weet even geen oplossing. Dan helpen we elkaar binnen het team of gaan we op zoek naar iemand die wel een oplossing weet. Het is kenmerkend voor ons dat we impact willen maken en doorzettingsvermogen hebben.”

Carola: Doorzettingsvermogen gaat, net als veerkracht, natuurlijk over doorgaan na een tegenslag. Verwachten jullie veel uitdagingen komende tijd?
“We staan met het bedrijf ook aan de vooravond van grote veranderingen die gepaard gaan met onze groei. We stappen binnenkort over op een nieuw financieel softwaresysteem dat communiceert met andere afdelingen, we implementeren een nieuw Warehouse Management System en we gaan verbouwen. Voor deze groei zijn uiteindelijk ook extra mensen nodig. Ook is het belangrijk dat zij binnen ons team en cultuur passen om deze verandering succesvol te laten verlopen.”

Thijs: Heb je nog tips voor jonge professionals om veerkrachtiger te worden en om hun plek te vinden in hun werk?
“Netwerken! Mijn vader zei altijd al tegen mij: ‘’werk dat profiel nu eens bij’’. Toon initiatief en ga op zoek naar interessante personen of bedrijven. Maak contact en bouw je eigen netwerk op. Leer van de verhalen van anderen en ga op zoek naar jouw motivatie om te werken. Zoek een bedrijf waar je warm van wordt en waar je bij wijze van spreken zeven dagen in de week wil zijn. Het belangrijkste is dat je openstaat voor alles wat er op je pad komt. Je leert altijd. Ook als er dingen niet goed gaan, leer je bijvoorbeeld plannen, timen en je komt erachter wat je wel en niet wilt. Dat neem je allemaal mee in de rest van jouw carrière!”

Photo Credits: The Good Roll

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website