Lees, kijk en luistertips voor de zomer

Dit jaar hebben we met ons team een aantal boeken én podcasts uitgekozen om verdieping te geven aan het onderwerp veerkracht. Hierbij hebben we een selectie gemaakt voor professionals als individu, professionals als onderdeel van een team, en organisaties met bijbehorende supply chain. De boeken en podcasts delen per doelgroep theoretische inzichten, tools en praktijkvoorbeelden die een positief effect hebben op veerkracht.

De gekozen boeken dateren van voor 2019. De recente ervaringen met het Covid-19 virus en de oorlog in Oekraïne onderschrijven de relevantie en geven veel herkenning van de genoemde voorbeelden.

Je kunt het interview ook lezen in pdf

The McKinsey Podcast
How to create a resilient supply chain strategy 
Na de wereldwijde verstoringen van afgelopen jaren is supply chain resilience belangrijker dan ooit. Hoe bereiden managers hun supply chain voor op de volgende verstoringen en welke stappen zijn hierin belangrijk? In deze podcast vertellen Mckinsey partners Knut Alicke en Dan Swan over verschillende stappen die je nu kan zetten om weerbaar te worden tegen toekomstige verstoringen.

Je geld en/of je leven met Michael van Vugt
#64 Over veerkracht (en hij mag het vertellen) – Niek van den Adel
Door een motorongeluk veranderde het leven van Niek van den Adel onomkeerbaar. Dit vreselijke ongeluk hielp hem ook zaken wel weer in perspectief te plaatsen. Hij vond nieuw geluk. In deze podcast vertelt hij hoe hij vanuit zijn rolstoel zichzelf en anderen laat dansen door het leven. 

Zion – Netflix Documentaire
Deze documentaire van 11 minuten vertelt het verhaal van Zion Clark, geboren zonder benen en opgegroeid zonder zijn biologische ouders. Aanpassingsvermogen, doorzettingsvermogen, tegenslag en succes staan centraal in het najagen van zijn droom om competitieworstelaar te worden.

De veerkracht van Nokia – Risto Siilasmaa
Risto Siilasmaa maakte de ondergang van Nokia als mobiele telefoniefabrikant mee. Aanvankelijk als voorzitter van de raad van bestuur en een korte periode als interim CEO. Hij gaf richting aan de wederopstanding en transformatie naar een succesvolle aanbieder van netwerkinfrastructuur.
Voor de jonge lezers; Nokia was voor de komst van de smartphone de onbetwiste marktleider als fabrikant van mobiele telefoons. Het boek is een case study die leest als een thriller. Je krijgt een inkijk in de overlevingsstrijd die achter de schermen werd gevoerd om af te rekenen met een cultuur van zelfgenoegzaamheid en apathie. De succesfactor hiervoor was allereerst om als raad van bestuur te gaan functioneren als effectief team, voordat grote strategische keuzes werden gemaakt. Siilasmaa beschrijft heel duidelijk welke stappen hij nam, en welke afspraken en regels werden gemaakt om als team te transformeren en de veerkracht van de organisatie te versterken. Vertrouwen was daarbij het allerbelangrijkste. Niet alleen in het team maar ook tussen de ketenpartners en de samenwerkingspartners. Hoe dit vertrouwen is ontstaan, beschrijft Siilasmaa op een meeslepende en leerzame manier.

Veerkracht: gezonder leven, beter presteren – Paul Donders
Paul Donders nodigt je in dit goed leesbare boek uit om de elementen van een veerkrachtig leven te ontdekken en er zelf mee aan de slag te gaan. Volgens Donders is veerkracht de vaardigheid van een persoon om zinvol met uitdagingen, veranderingen en onverwachte tegenslagen om te gaan. Hij ziet veerkracht als de sleutel tot succes in de bestrijding van burn-outs, stress en stress-gerelateerde ziekten. Onder veel mensen heerst echter het idee dat veerkracht een aangeboren karaktereigenschap is. Donders is het hiermee oneens. Hij ziet veerkracht als een ontwikkelbare kwaliteit die een gelukkig en gezond leven bevordert. Veerkrachtige mensen leven langer en werken beter met hun talenten, in alle aspecten van het leven. Donders beschrijft hoe veerkracht helpt je staande te blijven in moeilijke tijden; het stimuleert het bedenken van creatieve oplossingen voor problemen en het correct nakomen van je verschillende verantwoordelijkheden. Bovendien beïnvloedt veerkracht je gezondheid, welbevinden en relaties met anderen op een positieve manier.
Benieuwd naar welke elementen bijdragen aan een succesvol, veerkrachtig leven voor jou? Elk hoofdstuk beschrijft de verschillende elementen. Het boek sluit af met een self assessment dat je inzicht geeft op welk vlak jij je veerkracht kan vergroten en hoe je daarmee kan starten.

 The resilient enterprise – Yossi Sheffi 
The resilient enterprise eindigt met de volgende zin: “Het voordeel van het creëren van veerkracht is dat, in tegenstelling tot de belangrijke activiteiten van beveiligingsverbeteringen en bedrijfscontinuïteitsplanning, veerkracht niet begint met de analyse van specifieke bedreigingen. In plaats daarvan is het een eigenschap die de onderneming veerkracht geeft in de nasleep van elke verstoring, waardoor haar dagelijkse flexibiliteit toeneemt om te reageren op een wereld die snel verandert en minder zeker wordt.“

Sheffi schreef dit boek in 2007 in de nasleep van de aanslagen van 9/11. Hij beschrijft veel voorbeelden die herkenbaar zijn voor ons als consument en als supply chain professional. Voor lezers zonder achtergrond in supply chain management is het een goed leesbaar boek, omdat Sheffi ook heel duidelijk uitlegt wat belangrijk is in relatie tot supply chain management. Ook besteedt hij een hoofdstuk aan de cultuur die veerkrachtige bedrijven kenmerkt. Hij benadrukt het belang om in mensen te investeren en noemt daarbij een aantal cruciale kenmerken van veerkrachtige bedrijven. Kortom, een interessant boek dat benadrukt dat investeren in resilience altijd wordt beloond, omdat het tot betere bedrijfsresultaten leidt.

Boekenclub
‘Ter lering en vermaak’ organiseert Set ieder kwartaal een boekenclub. De besproken boeken gaan over management technieken, nieuwe denkwijzen, of andere interessante supply chain gerelateerde onderwerpen.

Tijdens de discussies leren wij onszelf in anderen te verplaatsen en diverse meningen te begrijpen. Het formuleren van je eigen mening, en hierover op een constructieve manier in discussie te gaan. Niet allleen gezellig, maar ook zeer leerzaam. Doughnut Economics - Kate Raworth Onlangs was het de beurt aan ‘Doughnut Economics’ van Kate Raworth. Het boek omschrijft een economisch model waarin er rekening wordt gehouden met de planetaire bovengrenzen en de humanitaire ondergrenzen. Het leert ons anders te denken over de economie en een mening te vormen over onze impact op de economie, milieu, en humaniteit.

Photo Credits: Image by drobotdean on Freepik.

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website