uitdaging

Waarom houden we van een uitdaging maar dagen we elkaar niet genoeg uit?

Een uitdaging is een begrip dat we vaak tegenkomen als mensen een nieuwe functie gaan invullen of een probleem moeten oplossen. Een uitdaging klinkt beter dan een probleem. Elkaar meer uitdagen kan ook tot verfrissende resultaten leiden. Denk dan niet aan voetballers of supporters, maar werk-gerelateerd aan professionals met een open mind.

Onlangs hoorde ik tijdens een opleiding over leiderschapsontwikkeling in duurzaamheid de stelling van de docent dat we meer discussie moeten voeren met elkaar over dingen die we niet meer willen doen. Elkaar meer uitdagen op dat vlak.

Gewoonten veranderen
Bij Set werk ik veel met jonge professionals die me, mogelijk onbewust, ook regelmatig uitdagen. Zo kreeg ik een keer als afscheidscadeau van een trainee een kleine thermosfles zodat ik geen kleine verpakkingen waar drank in gaat hoef te kopen en weg te gooien. Het was een goede reden om mijn gewoonte te veranderen.

Iets ‘groters’ was het voorstel van een groep medewerkers om samen alleen nog vegetarisch te eten. Ik zag dit als een mogelijke uitdaging en zei dat we daar een discussie over zouden voeren met het team, maar het team vond het geen discussie waard; voorstel ingevoerd. Conclusie: ga de uitdaging aan, dan kun je zelf snel een verschil maken als je gemotiveerd bent.

De massa
De massa is helaas niet zomaar gemotiveerd en is veelal pas in staat tot gedragsverandering als het financieel voordeel oplevert. Dat betoogt psycholoog Daan Remarque in een ingezonden artikel in het Financieel Dagblad van 29 april jl. Een artikel dat leest als een trein, wellicht omdat hij tevens communicatiestrateeg is.

Zelf heb ik recent andere inzichten verkregen. Ik doe tegelijkertijd twee opleidingen met als overlappend thema duurzaamheid. Bij de ene training wordt vooraf aangegeven dat de warme lunch vegetarisch is en wordt iedereen verzocht een herbruikbare drinkbeker mee te nemen. Voor de deelnemers is dit geen issue en wordt er als vanzelfsprekend naar gehandeld.

In de andere training wordt er vooraf aangegeven dat je vooraf dieetwensen kan doorgeven. De maaltijden zijn niet vegetarisch, als je vooraf niets aangeeft is het ‘eigen schuld, dikke bult’, maar wellicht kom je er dan wat bekaaid van af, omdat het vegetarische eten snel op is. Voor de deelnemers lijkt het geen issue en wordt er als vanzelfsprekend naar gehandeld.

Het omslagpunt
Ik ben zelf geen vegetariër, maar onderken wel dat minder vlees eten goed is voor ons allen. Als ik hierover in gesprek ga met een uiteenlopende groep van mensen blijkt dat het voor steeds meer mensen niet vanzelfsprekend is om vlees te blijven eten zoals we gewend waren. Sommigen zijn ook verbaasd dat wel vlees eten nog steeds de norm is. Dat maakte me nieuwsgierig naar de vraag wat het aantal vereiste mensen is om maatschappelijke verandering door te voeren.

In een artikel in Science uit 2018 wordt beschreven dat wanneer 25% van de mensen een inspanning ondersteunt, het omslagpunt bereikt is, en snel verandering en succes zullen volgen. Dus als we daadwerkelijk veranderingen in de wereld willen, laten we elkaar dan vooral uitdagen, en ons bijvoorbeeld afvragen waarom we niet stoppen met massaal vlees eten tijdens zakelijke bijeenkomsten. Of, als je daarover gaat, er gewoon helder over communiceren.

Ik hoop zelf nog vaak uitgedaagd de worden en daag generatie Z en de millennials (generatie Y) uit om dat ook te doen in hun werkomgeving!

Bron:

Photo Credits: Sasin Tipchai from Pixabay

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website