Jan Schouten

Tussen droom en daad staan veel bezwaren

Jan Schouten is de oprichter van het internationale opleidingsinstituut Schouten en Nelissen en New Heroes Academy, vaardigheidstrainingen. Op 30 april 2023 is hij op 82-jarige leeftijd overleden.

Vorig jaar, eind 2022 schreef hij het voorwoord voor ons 2023 Magazine ‘Resilience in the supply chain’. We zijn op dit moment bezig met het 2024 Magazine, waardoor we zowel vooruit kijken als terugblikken op het afgelopen jaar. Jan zijn woorden, inspirerend en pragmatisch, zijn ons bijgebleven.

Je kunt zijn stuk ook lezen in pdf.

Tussen droom en daad staan veel bezwaren

Als je iets wilt, iets wenst, of hoopt, omdat je iets belangrijk vindt, dan ga je daarnaar handelen en dat is prachtig. Op zo’n moment toon je dus initiatief en dat betekent dat je weerstand mag verwachten. Soms zelfs weerzin, maar in elk geval tegengas en frustraties van andere mensen.

Om dan toch door te zetten en van tegenslag naar het overwinnen van tegenslag te springen,  om zo verder te komen, daar heb je veerkracht voor nodig. Je moet ervoor zorgen dat problemen die je tegenkomt worden opgelost, maar ook dat je de kans dat het probleem zich nogmaals voordoet, zo klein mogelijk maakt. Daarvoor heb je zelflerend vermogen nodig; dat betekent dat je jezelf kent, maar ook dat je jezelf steeds beter leert kennen. Dit kost veel energie en tijd, maar het is mooi om te zien dat veel mensen deze veerkracht hebben. 

Stel jezelf een langetermijndoel en accepteer dat de weg ernaartoe anders kan zijn dan je gedacht had. Je doel helpt je om, als je op je bek gaat, weer op te krabbelen en te denken: ‘dat grotere doel, dat is waar ik voor ga’.

“Om te leren veerkrachtig te worden, kun je jezelf het beste steeds in nieuwe situaties storten”

Om te leren veerkrachtig te worden, kun je jezelf het beste steeds in nieuwe situaties storten zodat je jezelf leert kennen. Om hulp vragen is hierbij het krachtigste instrument dat je hebt, maar ook het moeilijkste. Onderzoeken wat je tot nu toe hebt gedaan en iets anders proberen kun je zelf, maar als je openstaat voor hulp van de mensen om je heen, kun je jezelf vertienvoudigen. Ik geloof enorm in de kracht van individuen, maar niet zonder hulp van anderen. Je kunt aanmoediging vinden bij anderen en daardoor de kracht hervinden om weer verder te gaan richting je doel. Dit raakt ook voor een deel aan assertiviteit; een krachtig gevoel vanbinnen om ergens op af te gaan, dwars door alle onzekerheden die je misschien eerst had. Tegenwoordig is het zo dat elke groep waar je mee te maken hebt, andere waarden en gedragsnormen kent. Daardoor is het heel moeilijk te bepalen wat de juiste reactie in een situatie is. Bij de ene groep is het voldoende je wenkbrauw op te trekken als je het ergens niet mee eens bent, in een andere groep wordt er van je verwacht dat je je fysiek laat gelden. Het is belangrijk dat je leert wat je eigen grenzen zijn, en de grenzen van de mensen met wie je omgaat. Onderzoek hoe je balancerend tussen agressief en sub-agressief gedrag voor jezelf opkomt, zonder de ander nodeloos te kwetsen. Zo kun je weerstand van de ander ombuigen naar vooruitgang richting jouw doel.

Veerkracht is een heel interessant onderwerp in deze tijd. We leven in een wereld waarin de vernieuwingen je om de oren vliegen. Door alle informatie van over de hele wereld die met een klik beschikbaar is, worden we enorm afgeleid.

Er zijn heel veel dingen die echt belangrijk zijn voor de wereld. Het is lastig om te bepalen hoe je je kunt verweren tegen die vloedgolf van informatie, zonder je daar meteen van af te sluiten, maar wel met behoud van je eigen doelstellingen en waarden. Leren omgaan met tegenslagen uit je directe omgeving of uit de grotere wereld om ons heen, helpt je veerkrachtiger te worden. Dus bepaal waar je voor staat en waar je voor gaat, dan kun je mooie dingen bereiken!

 

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website