Duurzame kleding

Duurzame kleding

Door: Jojan Heinen, supply chain trainee bij Set.

Bij Set besteden wij veel aandacht aan duurzame en circulaire supply chains, bijvoorbeeld in de kledingindustrie. Zo hebben wij bij Set onder andere een kijkje genomen bij MUD Jeans om te zien hoe zij reverse logistics toepassen om weggegooide spijkerbroeken een tweede leven te geven. In dit artikel gaan we dieper in op de kledingindustrie met als inspiratiebron een serie van meerdere artikelen van het NRC, “Hoe kleding groener kan”. De productie van kleding en accessoires heeft namelijk nog steeds een hoge ecologische en sociale impact. 

Hier een aantal feiten uit die serie:

  • We kopen 2x zoveel kleding vergeleken met het jaar 2000;
  • Spinnen, weven en garen kost veel energie. Per 1 kg geweven doek komt er 10 kilo CO2 vrij. De meeste productie vindt nog steeds plaats in landen waar elektriciteit nog op een vervuilende manier wordt opgewekt;
  • 20% wereldwijde afvalwater is afkomstig van het verven en behandelen van stoffen. Elk jaar wordt 93000 miljard liter water gebruikt in de kledingindustrie;
  • 1 Spijkerbroek kost 110 douchebeurten;
  • In 2025 moet 50% van alle textiel in Nederland gerecycled worden;
  • In 2030 moet dat 75% zijn;
  • Nu is dat ongeveer 45% (55% is huisvuil en wordt verbrand);
    • Van die 45%:
      • Gaat 23% naar kringloop of buitenland;
      • Wordt 15% gerecycled tot isolatiemateriaal, vulling voor autostoelen etc.;
      • Is 6.8% alsnog onbruikbaar.

Deze feiten en doelstellingen laten zien dat het essentieel is om de hele keten duurzamer te maken, van grondstoffen tot afvalverwerking. We kijken waar de kansen en uitdagingen liggen in de supply chain van kleding en hoe jij zelf impact kunt maken. 

Supply chain: terug naar de tekentafel

Een van de meest effectieve manieren om de milieu impact van kleding te verminderen, is door op de ontwerptafel de gehele levenscyclus van een kledingstuk mee te nemen, inclusief de end-of-life fase. Dit betekent dat kleding moet worden ontworpen met het oog op demontage, recycling of reparatie. Een voorbeeld is door meer gebruik te maken van duurzame stoffen zoals biologisch katoen, hennep of bamboe, wat over het algemeen beter recyclebaar is dan synthetische materialen zoals polyester en nylon.

Een ander belangrijk ontwerpelement is het verminderen van de complexiteit van kledingstukken zodat de verschillende materialen gemakkelijk van elkaar kunnen worden gescheiden. Kleding bestaande uit een mix van materialen of met veel verschillende prints maakt het demonteren en recyclen namelijk een stuk complexer.

Een kledingmerk dat hierin voorop loopt is Patagonia. Zij ontwerpen kleding met minimale naden en bevestigingsmiddelen, zoals knopen en ritsen. Daarnaast stellen zij de veelvuldig de vraag of ze de best beschikbare materialen gebruiken, of het product gemakkelijk te repareren is en of je de ‘pure’ materialen eruit kan halen om er iets nieuws van te maken.

Zo stimuleren merken als Patagonia en MUD Jeans consumenten ook om hun oude kleding terug te brengen voor recycling, wederverkoop en reparatie. 

Bewustzijn consumenten: wat kun je zelf doen?

Net als veel andere producten, zijn consumenten zich niet altijd bewust van de impact van hun aankopen. De kledingmaker komt namelijk niet uit de buurt: We kopen een T-shirt voor 10 euro, waarvoor iemand 70 cent betaald krijgt. Je ziet die ander niet.

Hetzelfde geldt voor de kleding die we doneren of in een inzamelbak gooien. Daarvan eindigt veel alsnog op de vuilnisbelt in het buitenland. Kijktip: aflevering De Prijsknaller van KRO-NCRV over kleding. 

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om duurzame kleding te kopen. Hier zijn enkele suggesties:

  • Onderzoek doen: Doe wat onderzoek naar merken die bekend staan om duurzame en ethische kledingproductie. Er zijn verschillende certificeringen en labels die je kunt zoeken, zoals GOTS, Fairtrade Certified, B Corp, en Bluesign. Dit kan je helpen om de juiste merken te vinden. Let wel, de vele keurmerken maken het ook ingewikkeld. Wees kritisch op duurzame labels en ga op onderzoek uit als je het niet zeker weet. Het ene keurmerk richt zich namelijk meer op milieu en klimaat, en het andere op goede arbeidsomstandigheden.
  • Kies voor tijdloze kleding: Koop kleding die lang meegaan en niet snel uit de mode raken. Dit vermindert de noodzaak om regelmatig nieuwe kleding te kopen.
  • Kijk naar de materialen: Kies voor kleding bestaande uit 1 materiaal en dan het liefst nog duurzame materialen zoals biologisch katoen, linnen, hennep of gerecyclede materialen.
  • Vermijd fast fashion: Fast fashion is de productie van goedkope kleding die snel verouderd raakt en niet lang meegaat. Dit leidt tot overmatige consumptie en afval. Probeer daarom fast fashion zoals H&M en Shein te vermijden.
  • Koop tweedehands: Kijk of er tweedehands kledingwinkels in de buurt zijn zoals Episode, of kijk eerst op Vinted en Marktplaats. Het voorkomt dat kleding op stortplaatsen terecht komt en het vermindert het gebruik van nieuwe grondstoffen.
  • Huren, lenen of ruilen: organiseer een kledingruil met je vrienden of familie. Kijk of of je gelegenheidskleding zoals een pak of jurk ergens kan huren of lenen.
  • Kijk of je kapotte kledingstukken kan laten repareren, bijvoorbeeld bij een Repair Café. Er zijn ook merken die levenslange garantie bieden en misschien samenwerken met een kledingmaker bij jou in de buurt.
  • Was kleding minder vaak en op een lage temperatuur: De wasmachine gebruikt niet alleen heel veel water, maar er komt ook heel veel microplastic vrij bij het wassen van kleding. Plastic Soup Foundation heeft onderzocht dat maar liefst 119 merken wasmiddelen microplastics bevatten. Kies dus ook bewust voor een micro plasticvrij wasmiddel zoals Seepje.

Duurzaamste kledingstuk heb je al in huis

Kortom, het ontwerpen van kleding met de end-of-life in gedachten is een belangrijke stap in de richting van een meer duurzame kledingindustrie. Het is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld, en een groot deel van deze vervuiling komt voort uit de manier waarop kleding wordt geproduceerd en weggegooid. Daarnaast kost recyclen op dit moment meer geld dan het product opnieuw te maken en is de kans dat een vezel uit een kledingstuk opnieuw in een kledingstuk eindigt maar 2 tot 3 procent.

Conclusie is dat het duurzaamste uiteindelijk is om te consuminderen. Het duurzaamste kledingstuk heb je namelijk al in huis.

Bronnen: 

Foto credits: image by cookie_studio on Freepik

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website