Team Set supply chain professionals

Veerkracht binnen Set

We zijn in gesprek gegaan met Anne, Marit en Thomas. Werknemers van Set, met meer of minder ervaring. We hebben gekeken op welke manier veerkracht in zowel hun persoonlijke als professionele leven een rol speelt. Hoe helpt het om impact te maken en waarom via Set?  

Je kunt het interview ook lezen in pdf.

Hoe helpt werken bij Set jou veerkrachtiger te worden?  
Anne: Binnen Set kennen we elkaar, kunnen we fouten maken en ligt de focus op leren. Dat helpt je veerkrachtiger te worden. Doordat je werkt in meerdere bedrijven binnen een relatief korte periode, leer je om te gaan met veranderende omstandigheden. Daarnaast leer je hoe je hier je vaardigheden kan inzetten om je doel te behalen.  

Thomas: Set creëert mogelijkheden om te sparren over aspecten waar je tegenaan loopt op de werkvloer of in je privéleven. Zoals tijdens de teammeetings en het contact met andere trainees. Die momenten spelen een bepalende factor in de veerkrachtigheid. Met minimale ervaring kun je zo grotere issues tackelen en veerkrachtig zijn.

Marit: Set daagt je uit om uit je comfortzone te stappen, je kwetsbaar op te stellen. Dat zorgt ervoor dat je uiteindelijk veerkrachtiger wordt. 


Waarom heb je ervoor gekozen om bij Set te werken? 
Thomas: Wat me deed kiezen voor Set was het gevoel dat het om de trainee draait en niet om het bedrijf. Er wordt goed naar je geluisterd en men straalt rust uit. Iets wat vaak ontbreekt in de hectische supply chain wereld. 

Marit: De persoonlijke begeleiding, ontwikkel-mogelijkheden, diversiteit aan opdrachten en kleinschaligheid maakten dat ik meteen een match voelde met Set. Er wordt met je mee gedacht en er liggen veel kansen. Daarnaast organiseert Set activiteiten, zoals boekenclubs, etentjes, teammeetings en borrels. Dat sociale aspect van Set sprak me ook direct aan.

Anne: De mogelijkheid om mezelf te kunnen ontwikkelen en meerdere bedrijven in een breed scala van industrieën te kunnen zien. Daarnaast kan je in een korte tijd meerdere functies binnen supply chain vervullen. Die combinatie trok mij aan. Set is persoonlijk, divers, klein en daardoor ook toegankelijk.  


Heeft veerkracht invloed op de impact die je kan maken?  
Marit: Absoluut, en al helemaal binnen supply chain management. 

Anne: Daar is de kans erg groot dat er iets gebeurt wat je niet verwacht had of waar je geen impact op hebt. Door veerkrachtig te zijn, op een goede manier om te gaan met deze onverwachte gebeurtenis en vanuit je kracht te handelen, maakt het dat je impact een stuk groter is.  

Marit: Je hebt niet op alles invloed, maar hoe je met bepaalde gebeurtenissen om gaat heb je wel zelf in de hand. Door makkelijk te kunnen schakelen en je aan te passen waar nodig, geloof ik dat je juist in onverwachte situaties een grote impact kunt maken. 

Thomas: Je moet kunnen meebewegen met je omgeving en kunnen reageren wanneer het onverwachte gebeurt. Hoe je in zulke situaties handelt draagt bij aan de impact die je maakt. 

Wat zijn je key take-aways uit de verschillende opdrachten? 
Thomas: Communicatie is key. Goede communicatie tussen personen of afdelingen zorgt dat de flow gestroomlijnd blijft. Dan kunnen anderen meebewegen met verandering, waardoor de impact van de bottleneck kan worden verminderd. Dit kan variëren van een collega die je te hulp schiet om de workload te verminderen tot het inschakelen van een tweede leverancier in tijden van leveringstekorten. 

Anne: Een omgeving waarin je kan groeien en blijven ontwikkelen is heel waardevol. Het is makkelijk om ergens mee te starten, erin te verzanden en niet meer op of om te kijken. Maar de wereld is zoveel groter en breder, met oneindig veel mogelijkheden. Je zal open moeten staan om deze mogelijkheden aan te grijpen en op avontuur te gaan. Fouten maak je sowieso. Zie fouten als waardevolle lessen die je helpen om te groeien en ontwikkelen. Daarnaast zijn de mensen met wie je werkt belangrijk, omdat je samen meer bereikt.  

Marit: Verbinding is ontzettend belangrijk. Je kan nog zulke goede ideeën en oplossingen hebben, als de meerderheid niet mee wil bewegen zal het resultaat uitblijven. Luister daarom goed naar de mensen om je heen, wees duidelijk en open in je communicatie. Zorg ervoor dat je draagvlak creëert. Niet iedereen hoeft het altijd met je eens te zijn. Juist die gesprekken zijn waardevol om tot goede resultaten te komen. 

Hoe blijf jij veerkrachtig? 
Thomas: Ik denk dat het belangrijk is om af en toe een stapje terug te doen om veerkrachtig te blijven. Ervoor zorgen dat je niet volledig opgaat in de dagelijkse werkzaamheden, maar met regelmaat bekijkt hoe het grotere geheel zich ontwikkelt. Zo heb je ook de mogelijkheid om veranderingen die minder plots gebeuren eerder op te merken en hierop te reageren.  

Marit: Probeer niet alles alleen op te lossen. Vraag om hulp waar nodig en wees open naar collega’s, vrienden en familie. Sta daarnaast open voor feedback en blijf niet hangen in ‘fouten’ uit het verleden. Het is belangrijk, zowel in werk als privé, dat je manieren vindt om te ontspannen en terug te schakelen wanneer nodig. Wees niet te streng voor jezelf en focus op de dingen waar je wél invloed op hebt. 

Anne: Een goede basis hebben om op te bouwen en kunnen prioriteren is een belangrijke start. Om bewust vanuit het doel dat je nastreeft te werk te gaan, open te staan om nieuwe dingen te leren en vragen te stellen. Weten dat je niet alles kan weten. Je zal actie moeten ondernemen om een succes te behalen. Durven vallen
om weer op te staan. Weet dat er vaak meerdere wegen zijn die naar Rome leiden.  

Klik hier om meer interessante artikelen te lezen.

Doorzoek deze website